Bedrijven

Het rommelt bij de Hema: vakbonden vrezen meer reorganisaties

Door Matthias Pauw··Aangepast:
© ANPHet rommelt bij de Hema: vakbonden vrezen meer reorganisaties
RTL

Sinds Hema een nieuwe eigenaar heeft hangt er verandering in de lucht. De directie werd al gehalveerd en op het hoofdkantoor wordt flink gesneden in het aantal banen. De grote vraag: volgt er nog een grote reorganisatie? De bonden zijn er niet gerust op maar Hema bezweert dat er niets gepland is.

Op dit moment zijn Hema en de vakbonden druk in overleg over een sociaal plan voor de 36 werknemers die moeten vertrekken bij het Support Office (SO) op het hoofdkantoor. Daarnaast worden er ook nog eens 20 vacatures niet opgevuld. Hema hoopt hierdoor efficiënter te kunnen gaan werken.

Vakbonden willen het dubbele

Een sociaal plan is nog ver weg, blijkt na een rondgang van RTL Z langs alle betrokken partijen. Hema stelt zelf voor om de werknemers die moeten vertrekken de wettelijke transitievergoeding mee te geven, maar wat de bonden betreft is dat veel te summier.

Vakbondsbestuurder Jan Admiraal van De Unie maakt duidelijk dat het verschil tussen wat Hema wil bieden en wat de bonden eisen nog groot is. Hij vertelt dat zij inzetten op ongeveer het dubbele, 1,9 keer de transitievergoeding om precies te zijn.

Constructief, maar geen voortgang

Voorlopig is het nog niet gelukt om dichter bij elkaar te komen, blijkt ook uit gesprekken met Martijn den Heijer van het CNV en Jan Haagmans van FNV, die woensdag allemaal aan dezelfde tafel met Hema zaten te onderhandelen.

"We hebben de hele dag onderhandeld, maar het is nog niet gelukt om stapjes voorwaarts te zetten", vertelt Den Heijer. Alle betrokkenen geven wel aan dat de gesprekken 'constructief' en 'in een goede sfeer' verlopen.

Nieuwe reorganisaties

Toch blijkt het dus niet eenvoudig om tot een sociaal plan te komen en dat ligt niet alleen aan de vergoeding voor de medewerkers. De bonden zijn er namelijk niet gerust op dat de reorganisatie op het hoofdkantoor de laatste bij Hema zal zijn.

"Wat er verder staat te gebeuren weet ik niet", zegt Haagmans. "Maar ik verwacht wel grote veranderingen. Dat kan best personele consequenties hebben." 

Het is koffiedik kijken, vult Admiraal aan, maar hij houdt er rekening mee dat Hema bezittingen zal willen verkopen om de schuldenlast naar beneden te brengen. "Dat zijn dingen die kunnen gaan gebeuren, dus wij willen nu een plan afspreken dat ook van toepassing is op andere bedrijfsonderdelen."

'Niets gepland'

En dus willen de bonden met Hema afspreken dat de belangrijkste onderdelen van het sociaal plan voor de 36 medewerkers van het hoofdkantoor ook gaan gelden voor medewerkers die in de toekomst wellicht boventallig worden.  

Maar daar komt niets van in, als het aan Hema ligt. "We zijn met de bonden in gesprek over een sociaal plan voor het SO. Daar beperkt zich dit toe", aldus Hema-woordvoerder Arnold Drijver.

Volgens hem grijpen de bonden de aangekondigde verkoop van de bakkerijen aan 'om het gesprek over het sociaal plan breder te trekken'. "Bij de overige bedrijfsonderdelen zijn geen reorganisaties gepland, dus dit is dan ook niet nodig", zegt Drijver klip en klaar.

Baat het niet dan schaadt het niet

Admiraal van De Unie beredeneert het precies andersom. "Als het niet nodig is, kun je het ook wel afspreken", zegt hij erover. De bonden willen zo voorkomen dat als er toch later mensen uit moeten, zij de kans lopen om met een slechter afscheidspakket de deur uit te lopen dan de onfortuinlijke collega’s die een paar maanden eerder de deur werden gewezen.

Al met al blijft het dus de vraag of het uitbreiden van het sociaal plan echt nodig gaat zijn. Vooropgesteld: ook de bonden zeggen allemaal dat ze nog geen concrete signalen hebben ontvangen dat er nieuwe reorganisaties aan zitten te komen.

Winkels afstoten

Retailexpert Paul Moers vraagt zich af waar er nog echt gesneden kan worden in het personeel. "Ik denk dat het op het hoofdkantoor keihard nodig was, dat was veel te groot", zegt Moers. "Maar in de winkels kun je niet zo gek veel doen, je hebt personeel nodig om de winkels te laten draaien."

Toch moet het personeel niet te voeg juichen. Moers houdt er wel rekening mee dat Hema zal gaan kijken naar welke winkels verliesgevend zijn en waar de kans op succes klein is. Die zaken zouden geheel afgestoten kunnen worden, wat wel flinke consequenties kan hebben voor het personeel.

Overigens denkt de retailexpert dat de echte opgave voor Hema er vooral in zit op de opbrengsten te verhogen. "De groei is de afgelopen jaren dramatisch achtergebleven", zegt hij.

Dinsdag overleggen de bonden verder met de Hema-top over hoe het nu verder moet met het sociaal plan.

Lees meer over
HEMA