PostNL neemt concurrent Sandd over
Postbedrijven PostNL en Sandd gaan samen verder, maken zij vandaag bekend tijdens de presentatie van de jaarcijfers van PostNL. De 19.000 medewerkers en 23 locaties van Sandd komen in handen van PostNL.
De totale overnamesom bedraagt 130 miljoen euro, bevestigt een woordvoerder van PostNL. De deal moet eerst nog goedgekeurd worden door toezichthouder ACM, die aangeeft dat het onderzoek 'een aantal maanden' gaat duren. De bedrijven verwachten dat de overname na de zomer rond is.
Alle 16.000 postbezorgers van Sandd krijgen een baan aangeboden bij PostNL. "Met de overige 3000 medewerkers gaan we kijken wat er mogelijk is", zegt de woordvoerder. "Dat kan een baan binnen PostNL zijn of daarbuiten."
Kostenbesparing en baanzekerheid
Van een overnamewens was al langer sprake. De markt krimpt steeds harder, dus gaven de postbedrijven vorig jaar aan dat ze wilden samengaan. Daarmee kunnen ze kosten besparen. "Met de overname willen we zorgen dat de postvoorziening bereikbaar en betaalbaar blijft", zegt de woordvoerder. "Mensen moeten vijf dagen per week post kunnen ontvangen en versturen."
Volgens PostNL-topvrouw Herna Verhagen wordt met het samengaan van de twee concurrenten 'het fundament voor een duurzame Nederlandse postdienstverlening zeker gesteld'. Tegen RTL Z zegt zij: "Met dit samengaan kunnen we zorgen dat we in alle regio's vijf dagen per week bereikbaar zijn. Verder zorgt het voor meer baanzekerheid voor de medewerkers. We hopen dat we zo snel mogelijk goedkeuring krijgen van de ACM."
Topman Ronald van de Laar van Sandd: "Er is geen andere manier om de continuïteit van de postdienstverlening in Nederland in stand te houden."
Politiek
De politiek is voorstander van de overname. In september gaf het kabinet aan dat de Tweede Kamer meer samenwerking tussen de postbedrijven wenst.
PostNL heeft 70 procent van de postmarkt in handen, Sandd 30 procent. In 2017 groeide Sandd door overname van branchegenoot Van Straaten Post. Door die overname was het bedrijf in staat om vijf dagen in de week zowel voor consumenten als bedrijven post te bezorgen.
Vakbond: 'goed nieuws'
Vakbond FNV Publiek Belang noemt de overname 'goed nieuws'. "Hier hebben we jarenlang voor gestreden", zegt bestuurder Ger Deleij. "Wij gaan nu zo snel mogelijk afspraken maken met PostNL over de sociale gevolgen van het fusieproces. Het opvangen van die gevolgen voor de medewerkers is cruciaal."
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) moet de fusie nog goedkeuren. Als dat niet gebeurt, verwacht Deleij van staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken dat zij de fusie alsnog mogelijk maakt. "De fusie is namelijk in het belang van de postdienstverlening in Nederland en de positie van de werknemers in de sector."
Meer omzet, minder winst voor PostNL
De aankondiging voor de overname komt tijdens de presentatie van de jaarscijfers van PostNL. Het post- en pakketbedrijf haalde iets meer omzet afgelopen jaar en dankt dat vooral aan de pakketbezorging. Het bedrijf profiteerde van de verder toegenomen bestellingen van producten op internet.
De winst was een stuk lager. Onder de streep hield de postbezorger 127 miljoen euro over, een jaar eerder was dat nog 179 miljoen euro.