Bedrijven

Ceo Strukton: geen steekpenningen betaald voor megaproject Riyad

Door Pepijn Nagtzaam··Aangepast:
© Getty ImagesCeo Strukton: geen steekpenningen betaald voor megaproject Riyad
RTL

Volgens Gerard Sanderink, de ceo van bouwbedrijf Strukton, heeft het bedrijf geen steekpenningen betaald aan een halfbroer van de Saoedische koning. De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst viel op 15 februari binnen bij het bouwbedrijf in een onderzoek naar mogelijke corruptie en valsheid in geschrifte.

Vanaf 2013 heeft Strukton tientallen miljoenen euro’s betaald aan een halfbroer van de huidige Saoedische koning, Mishaal bin Abdulaziz al Saud, meldde het Financieele Dagblad vanmorgen. In ruil voor die betalingen mocht Strukton dan meebouwen aan een enorm metroproject in Riyad.

Het FD baseert zich op een anonieme bron die zegt dat prins Mishaal, de halfbroer van de huidige koning, 2 procent ontving van de opdrachtsom van 1 miljard. Het project is het grootste dat Strukton ooit heeft gehad.

FIOD valt binnen bij Strukton om miljardenproject in Riyad
Lees ook

FIOD valt binnen bij Strukton om miljardenproject in Riyad

'Geld was voor ondersteuning' 

Sanderink zegt dat er in 2013 een agentovereenkomst is getekend. Volgens hem is dat gebruikelijk en nodig om ondersteund te worden in het land.

"Maar er zijn geen steekpenningen betaald, nee. Ik voel me niet aangesproken dat ik iets verkeerds heb gedaan. Als het normaal is in zo’n land dat je een agent hebt en je moet een percentage betalen, dan moeten wij dat ook", zegt Sanderink tegen BNR.

Sanderink legt bij BNR uit dat je in Nederland als bouwbedrijf makkelijk kunt binnenkomen, maar dat dat in Saoedi-Arabië lastiger is. "De agent wordt betaald op basis van de voortgang van het project. Dat er geld is gegeven om te zorgen dat wij die deal zouden krijgen is uit de lucht gegrepen en nergens op gebaseerd."

Prins was aandeelhouder in agent

De prins was wel aandeelhouder van het Saoedische bedrijf Somo, dat betaald werd voor het agentschap. Dat bedrijf begeleidt buitenlandse bedrijven die zakendoen in het land. Volgens bronnen van het FD speelde de prins een belangrijke inhoudelijke rol in het project, door extra investeringen voor te stellen waar hij dan weer een percentage voor opstreek.

Sanderink blijft volhouden dat de opdracht niet op een verkeerde manier verkregen is. "Wij hadden de laagste prijs en de prins heeft geen rol gespeeld bij de toebedeling of de prijsvoering van dit project. Het geld is betaald voor begeleiding bij de uitvoering."

Daarnaast geeft hij nog een veeg uit de pan naar de Nederlandse overheid. Hij refereert aan de steun die Nederland aan syrische strijders heeft gegeven en de aandeleninkoop bij Air France-KLM. "Sorry, maar dat soort praktijken, daar doe ik niet aan. Als ik mij moet verontschuldigen bij de Nederlandse staat lust ik er nog wel een paar."

Lees meer over
StruktonFIODCorruptieSaoedi-Arabië