Bedrijven

ING na 2020 mogelijk geen huisbankier van het Rijk meer

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPING na 2020 mogelijk geen huisbankier van het Rijk meer
RTL

ING Bank is mogelijk na mei 2020 niet meer de huisbankier van het Rijk. Dat is een uitvloeisel van de witwasaffaire bij ING Bank, die de bank al 775 miljoen euro aan schikkingen kostte.

Tot mei 2020 is ING huisbankier van het Rijk, maar Minister Wopke Hoekstra van Financiën wil de bestaande overeenkomst met ING Bank niet verlengen. In plaats daarvan wordt het contract opnieuw aanbesteed.

Hoekstra wil strengere voorwaarden in de aanbestedingsprocedure om een huisbankier te kiezen. Daardoor zou een onherroepelijke rechtelijke veroordeling reden moeten kunnen worden om een contract met de bank die dan huisbankier is op te zeggen. Ook wil Hoekstra bekijken of contracten kunnen worden opgezegd wanneer een bank betrokken is bij corruptie of fraude.

Witwasaffaire ING

De kwestie houdt verband met de witwasaffaire die afgelopen najaar aan het licht kwam. ING Bank gaf toe dat de bank ernstig tekort is geschoten bij het voorkomen van fraude en biedt zijn excuses aan. ING betaalde een schikking van in totaal 775 miljoen euro.

Destijds waren er al Kamervragen of het contract met ING Bank als huisbankier niet kon worden verscheurd. Maar dat was niet mogelijk.

De schikking was geen reden om een lopend contract op te zeggen. Dat kan alleen als de bank niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen, dat verzuimt, of niet kredietwaardig meer is, legde Hoekstra uit.

Lees meer over
Wopke HoekstraING BankWitwassen