Miljardenklapper Galapagos in de maak dankzij reumamedicijn
Een mijlpaal voor biotechbedrijf Galapagos: hun eerste medicijn, ontstekingsremmer filgotinib, heeft de laatste test doorstaan. Dat is belangrijk, want nu kan het bedrijf aan het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) vragen of het medicijn op de markt gebracht mag worden.
Beleggers zijn erg blij met het nieuws. Bij het van start gaan van de handel op de Amsterdamse AEX werd de handel in het aandeel zelfs stilgelegd, vanwege de grote belangstelling voor het aandeel.
Om 9.24 uur was er uiteindelijk een openingskoers, van 98,50 euro per aandeel. Dat is een stijging van bijna 16 procent ten opzichte van de slotkoers van gisteren van 85 euro.
Onderzoek geslaagd
Het bedrijf met hoofdkantoor in het Belgische Mechelen maar met een beursnotering aan de Amsterdamse AEX maakte gisteravond bekend dat de doelen in de belangrijke zogeheten fase 3-studie zijn behaald.
In de nabeurshandel op de Amerikaanse techbeurs Nasdaq, waar het bedrijf ook een notering heeft, steeg de koers van het aandeel met bijna 10 procent.
'Enorme mijlpaal'
Uit het onderzoek bij reumapatiënten blijkt volgens Galapagos dat bepaalde doseringen filgotinib significant betere resultaten opleverden dan placebo's en in bepaalde gevallen ook dan rivaalmedicijn Humira. Ook is er meer bewijs dat het middel veilig zou zijn in gebruik.
Galapagos-ceo Onno van de Stolpe laat RTL Z weten dat het medicijn de markt op gaat zodra het bedrijf toestemming heeft van toezichthouders. "Al die dossiers, dat zijn tienduizenden pagina's vol met data, worden doorgenomen. Daarna komen ze tot de conclusie of het goedgekeurd gaat worden", aldus Van de Stolpe.
"Dat is een enorme mijlpaal voor ons, met name omdat het onze eerste medicijn is", aldus Van de Stolpe in een eerder interview met RTL Z.
Beurswaarde 4,8 miljard
Mede door die uitspraken waren beleggers in de afgelopen tijd al onrustig, benieuwd naar de uitkomsten van het onderzoek. Negatieve resultaten zouden een flinke klap voor het bedrijf zijn geweest.
Dat enthousiasme van beleggers is omdat het medicijn in potentie voor een miljardenomzet voor het bedrijf kan zorgen. De beurswaarde van zo'n 4,6 miljard euro is grotendeels gebaseerd op de verwachtingen rond het medicijn.
Maar er zit nog meer in de pijplijn, vertelt Van de Stolpe. "We zijn ook bezig met idiopathische longfibrose, daar zitten we in fase-3. We hebben een middel voor artrose, wat in fase-2 zit", vertelt hij. "Onze pijpleiding zit op dit moment echt vol en we zitten dus in een mooie positie om Galapagos verder uit te bouwen."
Medicijn concurrent haalt omzet van 20 miljard
Het vergelijkbare middel Humira was vorig jaar goed voor een omzet van bijna 20 miljard dollar, meldde fabrikant Abbvie. Voor filgotinib verwachten analisten een omzet van tussen de 4 en 6 miljard dollar per jaar. Volgens Het Financieele Dagblad kost het medicijn 10.000 euro per patiënt per jaar.
Die inkomsten moet Galapagos delen met partner Gilead. Dit Amerikaanse biotechbedrijf betaalt mee aan de onderzoeken die aan het medicijn worden gedaan. In ruil daarvoor mag Gilead het medicijn in de VS op de markt brengen, de belangrijkste markt voor medicijnen.