Bedrijven

Verplichte sluiting kolencentrales kost ruim 1000 mensen hun baan

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANPVerplichte sluiting kolencentrales kost ruim 1000 mensen hun baan
RTL

Om ervoor te zorgen dat er in Nederland minder CO2 wordt uitgestoten, moeten de vijf kolencentrales in ons land in de komende 10 jaar dicht. Pech voor de mensen die er werken, de meeste van hen verliezen daardoor hun baan.

In Nederland zijn tussen de 370 en de 1005 mensen voor hun inkomen afhankelijk van stoken met kolen, blijkt uit een onderzoek in opdracht van ministers Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat, VVD) en Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, D66).

Het gaat behalve om banen in de kolencentrales zelf ook om mensen die werken in de opslag van kolen en de afvoer van wat er overblijft na de opwekking van energie uit kolen. 

Vijf kolencentrales

Als het niet lukt om de vijf kolencentrales in ons land zo om te bouwen dat daar iets anders gestookt kan worden, komen er zelfs 1700 mensen zonder werk te zitten.

Energiemaatschappij RWE heeft al aangekondigd dat het twee centrales gaat ombouwen om er ook zonder kolen mee verder te kunnen na 2030. In het onderzoek is daar rekening mee gehouden. 

Hemwegcentrale

De Hemwegcentrale in Amsterdam moet als eerste dicht, als het aan het kabinet ligt volgend jaar al. Dat kost zo'n 280 banen. Ondanks dat veel van die pechvogels dankzij de krapte op de arbeidsmarkt waarschijnlijk snel een nieuwe baan zullen vinden, bestaat er voor sommigen het risico op 'langdurige werkloosheid'. Het gaat vooral om mensen die werken in de kolenoverslag.

Het kabinet trekt in totaal tot 2030 22 miljoen euro uit om mensen aan een nieuwe baan te helpen. De helft daarvan is bedoeld voor de periode tot 2025. In dat tijdvak moeten de oudste twee centrales van ons land gesloten worden, besloot het kabinet al in mei van vorig jaar.

Kabinet: kolencentrale Amsterdam al volgend jaar dicht vanwege klimaatdoelen
Lees ook

Kabinet: kolencentrale Amsterdam al volgend jaar dicht vanwege klimaatdoelen

Lees meer over
Eric WiebesWouter KoolmeesNuonRWEVattenfallMinisterie van Economische Zaken en KlimaatMinisterie van Sociale Zaken en WerkgelegenheidKlimaatakkoordEnergietransitieKolenFossiele Energie