Milieudefensie klaagt over ING vanwege financiering productie palmolie
ING krijgt een klacht aan de broek van Milieudefensie omdat de bank maar blijft investeren in bedrijven die actief zijn in de palmolie-industrie. ING financiert drie palmolieproducenten, volgens de milieuorganisatie zijn deze verantwoordelijk voor de vernieling van grote stukken regenwoud.
En dat is volgens Milieudefensie in strijd met de regels van de OESO voor hoe grote bedrijven zich zouden moeten gedragen. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling is een samenwerkingsverband van 35 landen om op een duurzame manier economische groei te bevorderen.
De organisatie heeft regels voor hoe bedrijven mensenrechten en het milieu moeten beschermen en kinderarbeid en corruptie moeten voorkomen.
Verbreek banden met sector
Als een bedrijf deze regels niet volgt, kan daar een klacht over worden ingediend. En dat is wat Milieudefensie vandaag doet, bij het contactpunt van de OESO in Den Haag. Het eist dat ING de klantrelatie met drie bedrijven opzegt en geen zaken meer doet in de sector.
Als de klacht van Milieudefensie gegrond wordt verklaard, dan kan ING worden uitgesloten van handelsmissies, subsidies en hulp van de overheid als het in het buitenland zaken wil doen.
Volgens Milieudefensie is ING al sinds het begin van deze eeuw op de hoogte gesteld van de misstanden en is er daarom geen andere optie dan een klacht in te dienen.
"ING weet dus tot welke schadelijke gevolgen hun investeringen leiden en is willens en wetens blijven doorgaan met het financieren van deze palmoliebedrijven", zegt Evert Hassink, beleidsmedewerker van Milieudefensie.
'Schending mensenrechten'
De organisatie noemt in de aanklacht drie bedrijven die de OESO-regels zouden overtreden. Het gaat om de volgende drie:
- Noble Group, volgens Milieudefensie verantwoordelijk voor de kap van duizenden hectares tropisch regenwoud in Indonesië.
- Wilmar International is volgens onderzoeken betrokken bij kinderarbeid in Indonesië en Liberia.
- Bolloré/ SocFin schendt volgens de aanklacht mensenrechten, zoals het recht op veiligheid en privacy, in Kameroen en Sierra Leone.
'Bezorgdheid'
"ING deelt de bezorgdheid over milieu- en sociale kwesties bij palmolieplantages", laat een woordvoerder in een schriftelijke verklaring aan Het Financieele Dagblad weten. "Wij gan de dialoog aan met onze klanten, ook die uit de palmolieketen om ze aan te zetten tot het verbeteren van hun bedrijfsvoering." De bank sluit niet uit dat het uiteindelijk de banden met bedrijven alsnog verbreekt, 'als de dialoog niet leidt tot verbeteringen'.