Bedrijven

Half miljoen crowdfunding in een dag voor Nederlandse bio-wijnboer

Door Judith Laanen··Aangepast:
© Derrick NelemanHalf miljoen crowdfunding in een dag voor Nederlandse bio-wijnboer
RTL

Ook in wijnland begint duurzaamheid door te sijpelen. De Nederlandse biowijnboer Derrick Neleman pioniert op dit gebied, en valt daarmee op. Deze week haalde hij binnen een dag een half miljoen euro crowdfunding op voor nieuwe plannen. "We staan aan de vooravond van een doorbraak."

Van de ruim 300 mensen die de benodigde half miljoen euro investeerden, komt een groot deel uit zijn klantenkring. "Bizar hoeveel mensen hebben gereageerd. Sommige mensen hebben zelfs 7500 euro geïnvesteerd."

De crowdfundactie is onderdeel van een grotere investering van in totaal 2 miljoen euro. De rest van het geld komt van Spaanse investeerders die anoniem willen blijven.

Minder drinken, maar beter

Neleman zit al ruim twintig jaar in de biologische wijn. In 2014 richtte hij zijn huidige wijnhuis op. Daarmee produceert hij niet alleen wijn in het Spaanse Valencia, waar de wijngaard staat, hij verkoopt en distribueert ook, naar dertien landen inmiddels. Bijzonder, want normaal koopt een importeur wijn van een producent, en daar kopen de wijnwinkels weer van. Op deze manier weet Neleman zeker dat hij zoveel mogelijk mensen bereikt met wat hij wil.

En dat is iedereen aan de biologische wijn krijgen. De markt voor wijn is de afgelopen tijd gedaald (zie kader), maar de markt voor biologische wijn groeit, vertelt Neleman. "Het is een duidelijke trend: mensen drinken minder, maar beter. En de kennis over wijn neemt toe."

Biologische wijn

De biologische wijnmarkt neemt sinds enkele jaren serieuze vormen aan, laat de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Wijnhandelaren desgevraagd weten. Er worden geen exacte cijfers bijgehouden, maar van de in totaal 460 miljoen verkochte flessen wijn vorig jaar, was naar schatting 5 tot 8 procent biologisch. Ook groeit de biologische wijnhandel met ongeveer 10 tot 15 procent per jaar. De totale wijnmarkt in Nederland bedraagt ongeveer 1 miljard euro. De wijnmarkt an sich vlakt af, mede door de toegenomen populariteit van speciaalbier. (bron: KVNW).

Rente uitgekeerd in wijn

De crowdfundactie is een lening: investeerders lenen Neleman vijf jaar hun geld uit in ruil voor een rente van 4 procent. Daar bovenop krijgen ze een rente van 2,5 procent die Neleman uitkeert in wijn.

Met het geld wordt het wijnhuis in Valencia verbouwd en gemoderniseerd: er komt een proeflokaal voor klanten bij, de productie wordt opgeschaald en verder verduurzaamd.

Zo verduurzaamt wijnboer Neleman

In Valencia plant Neleman bomen, gebruikt hij lichtere flessen voor het reduceren van de CO2-uitstoot en gaat de aluminium schroefdop eraan. Ook de plastic huls om de flessenhals die om de kurk zit moet duurzamer.

Huisbankier Triodos Bank hielp Neleman al met duurzamer transport met fietskoeriers. Vorig jaar begon het bedrijf met het inzamelen van oude kurken om te recyclen. Kurk is namelijk een ontzettende CO2-slurper, legt hij uit.

Derrick Neleman in zijn wijngaard in Valencia.© Derrick Neleman
Derrick Neleman in zijn wijngaard in Valencia.

Idealistische instelling met commerciële inslag

Neleman kreeg de liefde voor wijn en de daarbij horende kunst, cultuur en historie thuis al met de paplepel ingegoten. In de jaren negentig volgde hij een opleiding tot biologisch-dynamische boer: "Je leert dan van land tot mond producten maken."

In de wijn kwam alles samen dat hij al kende, zegt hij. "Ik heb altijd al een idealistische instelling met commerciële inslag gehad." Met zijn eerste wijnimportbedrijf Lovian was hij in 2000 al snel marktleider in Nederland voor biologische wijn. "We waren de eerste die op grote schaal bij natuurvoedingswinkels bio-wijn verkochten."

Later lagen zijn bio-wijnen ook in de schappen van Hema.

Investeer in bio-wijn, red een druif

Dankzij de crowdfundactie op Oneplanetcrowd kan Neleman ook de naastgelegen wijngaard van 2,5 hectare in het natuurpark redden. Dat park is net door UNESCO op de werelderfgoedlijst geplaatst, er staan druivenstokken van zestig jaar oud.

En zo redt hij de lokale bedreigde druifsoort van Valencia, de verdil, een zeldzame witte druif die anders verloren zou gaan. "Superkicken dat mensen dat belang inzien. Wijnproducenten willen vaak vooral meer liters en meer flessen wijn maken. Veel boeren planten wijnstokken die de markt vraagt, zoals chardonnay, want die verkopen makkelijker. Jammer, want oude stokken leveren betere kwaliteit op."

Red een druif, save the planet!

Wijnstokken die moeilijker verkopen hebben zich wel allang aangepast aan de lokale omstandigheden, zegt hij. En die lokale druiven zijn volgens hem het antwoord op het klimaatprobleem en biodiversiteit.

Bio-wijnen dragen volgens hem ook bij aan het tegengaan van de bijensterfte, want er wordt nog steeds veel gespoten met pesticiden. "Mensen zeggen altijd: 'wat kan ik nou in mijn eentje doen?' Maar een mooiere wereld begint bij jezelf", vindt Neleman.

Lees meer over
WijnNederlandSpanje