Geestelijke gezondheidszorg heeft het zwaar: grote verliezen
Bedrijven in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) hebben het moeilijk. De kosten stijgen sneller dan de inkomsten. Als gevolg lijdt een kwart van de ggz-instellingen verlies.
Ondertussen slaagt de ggz er niet in genoeg personeel aan te trekken om het groeiende aantal patiënten te kunnen behandelen. Er staan steeds meer vacatures open en die blijven steeds langer onvervuld.
Dat blijkt uit een analyse van 238 jaarverslagen van ggz-instellingen over 2018 door Intrakoop, de grootste inkoopcoöperatie van de zorg in Nederland, en accountants- en adviesbureau Verstegen.
In totaal hield de sector vorig jaar netto 38 miljoen euro over op een omzet van 6,9 miljard. Dat resultaat was 65 procent lager dan in 2017.
Met name bij de grotere zorgbedrijven staan de resultaten onder druk. Alleen al de grootste ggz-instelling van Nederland, de Parnassia Groep, heeft 2018 afgesloten met een verlies van 29 miljoen euro op een omzet van een kleine 900 miljoen.
Stijgende kosten
Ggz-instellingen hebben te maken met stijgende kosten. Dat komt voor een deel door de strenge afspraken die de zorgorganisaties hebben gemaakt met zorgverzekeraars en gemeenten.
Daardoor wordt niet alle zorg vergoed die zij leveren. Bij Parnassia Groep leverde dat bijvoorbeeld een kostenpost op van 27 miljoen euro, wat een groot deel van het verlies verklaart.
Een gevolg is dat instellingen minder geld overhebben om investeringen te doen voor de lange termijn. Vooral in bedrijfsgebouwen en terreinen (min 26,2 procent) en in machines en installaties (min 18,7 procent) werd minder geïnvesteerd.
Personeelstekort
Daarnaast kampen veel ggz-instellingen met hoge personeelskosten. Op veel plekken wordt tijdelijk personeel ingehuurd om gaten in het rooster te vullen. De kosten voor tijdelijk personeel namen daardoor toe met 17,7 procent tot een kleine 400 miljoen euro.
Het personeelsprobleem is een groeiend probleem in de sector, blijkt uit de jaarverslagen. Hoewel de sector erin is geslaagd om per saldo 3000 mensen aan te nemen, stonden er eind 2018 ongeveer 5000 vacatures open. Een groeiend deel daarvan staat langer dan drie maanden open.
Een andere indicator voor het personeelstekort is dat werknemers in de sector zich steeds vaker ziek melden. Het ziekteverzuim groeide van 5,5 procent in 2016 naar 6,0 procent in 2018.