Toezichthouder verbiedt postfusie tussen PostNL en Sandd
Toezichthouder ACM geeft geen vergunning voor de fusie tussen PostNL en Sandd. De twee postbedrijven wilden samen verder, maar als dat gebeurt leidt dat tot onnodig hoge prijzen voor bedrijven en consumenten. Toch is de fusie nog niet van de baan: de bedrijven willen nu dat het ministerie van Economische Zaken alsnog toestemming geeft.
In februari maakten de twee bedrijven bekend dat ze wilden fuseren, omdat de krimpende postmarkt het steeds moeilijker maakt om winstgevend te blijven als postbedrijf. Voor zo'n fusie was nog wel toestemming nodig van de toezichthouder en die is er dus niet gekomen.
Monopolie
"Met de voorgenomen overname van Sandd door PostNL ontstaat een monopolist op het gebied van postbezorging. Mensen, bedrijven en overheden zullen daardoor meer gaan betalen voor het versturen van post", schrijft bestuursvoorzitter Martijn Snoep van de ACM.
De ACM zegt dat Sandd praktisch de enige concurrent is van PostNL en dat een fusie daarom zal leiden tot flink hogere prijzen. Dat zal vooral het geval zijn op de markt voor zakelijk post, waar Sandd voornamelijk actief is. De prijzen zouden daar kunnen stijgen met 30 tot 40 procent, denkt de ACM. Maar ook consumentenpost zou duurder worden door zo'n fusie.
Voordelen te klein
Tegenover die nadelen staan te weinig voordelen, stelt de ACM. De toezichthouder erkent dat het samenvoegen van de postbezorgers leidt tot meer efficiëntie, maar dat is niet voldoende om het monopolie te verantwoorden. Bovendien is de fusie niet noodzakelijk om de zogenoemde Universele Postdienst (UPD) overeind te houden.
De UPD is de wettelijke taak van PostNL om een basispakket aan postdiensten voor consumenten aan te bieden. De UPD verplicht PostNL om minimaal vijf dagen per week post te bezorgen.
PostNL en Sandd stappen naar de minister
De twee postbedrijven laten weten dat ze het niet eens zijn met de analyse van de ACM en dat ze gaan proberen om alsnog toestemming te krijgen voor de fusie van het ministerie van Economische Zaken. Dat ministerie kan volgens de mededingingswet ook toestemming geven voor een fusie, waarbij het andere afwegingen kan maken dan de ACM.
Volgens PostNL en Sandd is het samengaan 'absoluut nodig en de enige manier om de postvoorziening bereikbaar, betrouwbaar en betaalbaar te houden voor iedereen'. De aanhoudende krimp op de postmarkt kan alleen het hoofd geboden worden door gebruik te maken van de schaalvoordelen die een fusie biedt, zeggen de postbezorgers.
Ministerie neemt verzoek in behandeling
Het ministerie laat weten dat het dat het kennisgenomen heeft van het besluit van de ACM en het besluit te bestuderen. Ook zegt Economische Zaken dat ze het aangekondigde verzoek van PostNL en Sandd tegemoet zien en binnen twaalf weken te gaan behandelen.