Bedrijven

Thomas Cook Nederland is failliet, 200 medewerkers verliezen baan

·Aangepast:
© Getty ImagesThomas Cook Nederland is failliet, 200 medewerkers verliezen baan
RTL

Het hing al in de lucht, maar Thomas Cook Nederland is nu officieel failliet verklaard. Voor de 200 medewerkers is collectief ontslag aangevraagd.

De komende weken zal de curator in gesprek gaan met potentiële kopers voor het gehele bedrijf of onderdelen daarvan. Er hebben zich al enkele geïnteresseerden gemeld.

Faillissement enige optie

De afgelopen week hebben het management en de bewindvoerder gezocht naar mogelijkheden voor Thomas Cook Nederland om zelfstandig of in samenwerking met Thomas Cook in andere Europese landen verder te gaan.

"Helaas bleken die mogelijkheden er op korte termijn niet te zijn, waardoor geen andere keus restte dan faillissement aan te vragen voor de Nederlandse organisatie", aldus het bedrijf.

In België werden drie vennootschappen Thomas Cook waar 75 mensen werkten vorige week al failliet verklaard. De vierde vennootschap, Thomas Cook Retail België, wilde een doorstart maken. Die vennootschap was met ruim vijfhonderd medewerkers verantwoordelijk voor de Belgische Neckermann-winkels en Thomas Cook-shops. 

Bij een bijzondere ondernemingsraad werd vorige week gezegd dat het 5 miljoen euro zou kosten om de 500 medewerkers aan het werk te houden. Maandag werd bekend dat een doorstart er niet in zat, waarmee heel Thomas Cook België op de fles is.

Boedel

Hanneke De Coninck-Smolders is in Nederland aangesteld als curator. Haar woordvoerder laat zich niet uit over de vraag wat Thomas Cook Nederland waard is of wat een doorstart zou kosten. "De surseance van betaling is omgezet in een faillissement. De curator gaat kijken naar de vereffening van de boedel. Verkoop van een deel of alles is mogelijk, maar het is nog te vroeg om daarop vooruit te lopen." 

De toekomst van het personeel is ongewis. "Die zijn hun baan kwijt. Bij voortzetting is het aan de koper of die zijn eigen mensen op die functies zet, nieuwe banen adverteert of oud personeel overneemt." 

11 miljoen verlies

Een eventuele koper zal waarschijnlijk de hoofdprijs niet willen betalen. Volgens gegevens van de Kamer van Koophandel, lijdt Thomas Cook al drie jaar verlies, in 2016, 2017 en 2018. Vorig jaar leed Thomas Cook Nederland een verlies van ruim 11 miljoen euro op een omzet van 242 miljoen.

Thomas Cook hoeft niet per se door een andere reisorganisatie gekocht te worden. Zo kocht de Zweedse investeerder Triton vorig jaar Corendon, nadat het eerder al een meerderheidsbelang in Sunweb kocht. Corendon had een omzet van 515 miljoen euro.

Gevolgen voor Nederlanders

In Nederland zijn via Neckermann en de Nederlandse tak van Thomas Cook ongeveer 10.000 mensen op pad. Zij worden niet teruggehaald. De mensen die via een van de twee organisaties hebben geboekt, zijn beschermd via de Stichting Garantiefonds Reizen (SGR). 

De SGR heeft met verschillende luchtvaartmaatschappijen zoals Corendon Airlines afgesproken dat de mensen op de datum die op hun vliegticket staat, terug kunnen vliegen. 

Alle toekomstige boekingen komen te vervallen. Mensen die met een van de twee reisorganisaties hebben geboekt en nog niet op pad zijn, moeten volgens de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) hun reis om laten boeken.

Gedupeerde hoteleigenaren

De Nederlandse consumenten zijn dus niet gedupeerd door het faillissement, de hoteleigenaren waarmee Thomas Cook samenwerkte, zijn dat wel. Hotels worden regulier pas na 60 of 90 dagen betaald door de reisorganisatie.

Dat betekent dat er de afgelopen maanden Nederlandse en buitenlandse gasten in hotelkamers in het buitenland hebben geslapen, waarbij de hoteleigenaar geen geld krijgt voor de overnachting of het eten en drinken. Dat zou sommige hotels 200.000 tot 500.000 euro kosten.

Lees meer over
Thomas Cook