Bedrijven

'Faillissement Hema dreigt als Boekhoorn niet genoeg investeert'

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© ANP'Faillissement Hema dreigt als Boekhoorn niet genoeg investeert'
RTL

De Hema dreigt failliet te gaan als de nieuwe eigenaar Marcel Boekhoorn er niet genoeg geld in stopt of als de bakkerijen niet genoeg opbrengen. Dat schrijven de analisten van het Britse Everest Research. Hema is woest over de conclusies en dreigt met juridische stappen.

Marcel Boekhoorn, de nieuwe aandeelhouder, moet 100 miljoen tot 150 miljoen euro in Hema steken, zegt Everest Research.

Het warenhuis dreigt volgend jaar in liquiditeitsproblemen te komen en het lukt het bedrijf zelf niet om genoeg contanten te genereren om schulden af te lossen, aldus Everest.

Hoge schulden

Al jaren drukt de hoge schuld als een loden last op de schouders van Hema. Dat komt doordat de vorige eigenaar, het Britse Lion Capital, het bedrijf vol stopte met schulden toen het Hema kocht. Het warenhuis moest dus in feite de eigen overname financieren.

Everest denkt nu dat er een 'niet te verwaarlozen risico' is dat Hema dit jaar of volgend jaar niet meer aan de afspraken met de banken zal voldoen. Het warenhuis zal zelf weinig kunnen doen om de hoeveelheid kasmiddelen te laten groeien, denkt Everest. 

Het denkt zelfs dat Hema mogelijk zal worden opgedoekt, mede omdat Lion Capital grote moeite had een koper te vinden en dat zal voor Boekhoorn dus ook moeilijk zijn.

Hema wil ook naar Saoedi-Arabië en India; 'ronduit debiel'
Lees ook

Hema wil ook naar Saoedi-Arabië en India; 'ronduit debiel'

'Lenen wordt lastig'

Het zal lastig zijn voor Hema om geld te lenen en daar onderpand (zoals een hypotheek) tegenover te stellen, omdat belangrijke onderdelen zoals de Nederlandse en Belgische activiteiten al in onderpand zijn gegeven, aldus Everest. 

Daardoor zal Boekhoorn terughoudend zijn met nieuw geld in Hema te steken, denkt Everest. Bij een onderpand kan de geldgever dat verkopen als de geldnemer niet aan zijn verplichtingen kan voldoen.

Als Hema in liquiditeitsproblemen komt en als dat niet wordt opgelost doordat Boekhoorn er nieuw geld in steekt of als de verkoop van de bakkerijen niet genoeg zal opbrengen, dan is een doorstart of zelfs een faillissement de meest waarschijnlijke manier om de schulden te verminderen, aldus Everest.

De balans van Hema is slecht. Er is sprake van een negatief eigen vermogen, dat betekent dat het bedrijf technisch failliet is. Het eigen vermogen was begin augustus 60 miljoen euro in de min. Begin februari, aan het eind van het vorige boekjaar, was het eigen vermogen nog 44,9 miljoen positief. Dat was toen 3,7 procent van het balanstotaal en dat was al erg laag. 

'Juridische stappen'

Hema is niet te spreken over het rapport van Everest en weerspreekt de conclusies. Het warenhuis spreekt van 'een aantal kritieke tekortkomingen'. Hema verwacht niet dat de afspraken met banken zullen worden gebroken.

Hema zegt actief bezig te zijn met schuldreductie en zich niet te herkennen in de getallen die de analisten gebruiken om de toekomstige liquiditeitspositie in te schatten. "Gelet op de ernst van de stellingen en de mogelijke schade die Hema hierdoor leidt, beraadt Hema zich op verdere juridische stappen tegen Everest".

Rentelasten

Begin augustus had Hema een nettoschuld van 782 miljoen euro. Daarop moest het in het begin augustus afgesloten tweede kwartaal rentelasten betalen van bijna 14 miljoen euro.

Hema draait de laatste jaren al niet lekker, in het tweede kwartaal was er zonder rekening te houden met de rentelasten een kleine winst, maar als je daar de rentelasten vanaf haalt, dan was er een verlies.

Verlies

Onderaan de streep zag Hema in het tweede kwartaal het verlies oplopen van 10,2 miljoen euro tot 14,1 miljoen euro. Zonder rekening te houden met een andere behandeling van leasekosten, liep het nettoverlies nog altijd op, van 10,2 miljoen tot 11 miljoen euro.

In het eerste halfjaar stroomde er geen geld uit het bedrijf, maar dat kwam alleen maar omdat er meer geld werd geleend. Volgens Everest Research zal de kaspositie volgend jaar zomer zijn gedaald tot maar 18 miljoen euro. Dat omschrijft Everest als 'onhoudbaar'.

Bakkerijen te koop

Hema probeert wel de schuld terug te dringen, onder meer door de bakkerijen, waar onder meer de bekende tompoezen vandaan komen, te verkopen. Maar tot een verkoop is het nog niet gekomen. Everest denkt dat het moeilijk zal zijn om een koper te vinden, omdat Hema bijna de enige klant is. 

Moody's verlaagde rating

Eind mei verlaagde kredietbeoordelaar Moody's al de vooruitzichten van rating van de schuld van Hema naar negatief. Dat betekent dat er kredietwaardigheid mogelijk verlaagd zal worden en dat zal lenen in de toekomst waarschijnlijk duurder maken. Moody's waarschuwde voor de verslechterde operationele prestaties en de 'voortgaande uitdagende marktomstandigheden in de komende 12 tot 18 maanden'.

Moody's wees bij de verlaging van de rating onder meer op de hoge schulden, de 'beperkte vooruitzichten op afbouw in de komende 18 maanden' en het grote deel van de omzet dat nog altijd uit Nederland komt.

Koersen obligaties gekelderd

Houders van obligaties van Hema zien de bui al hangen. De koersen van twee obligatieleningen zijn sinds eind september fors gedaald. De koers van de obligatielening van in totaal 600 miljoen euro met 6,25 procent rente die in juli 2022 moet worden afbetaald is gedaald tot 72 euro, wat betekent dat de beleggers al 28 procent van hun geld kwijt zijn.

De koers van de obligatielening van 150 miljoen euro, die in januari 2023 moet worden afgelost en waarop een rente van 8,5 procent wordt vergoed, is zelfs gedaald tot 42 euro. Beleggers zijn op die koers al 58 procent van hun geld kwijt.

Heb je tips over Hema? Mail naar paul.le.clercq@rtl.nl

Lees meer over
HEMA