Bedrijven

Heijmans en BAM willen asfaltfusie, ACM start uitgebreid onderzoek

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANPHeijmans en BAM willen asfaltfusie, ACM start uitgebreid onderzoek
RTL

Bouwbedrijven Heijmans en BAM mogen hun asfaltcentrales nog liet laten samengaan in een nieuw bedrijf. Toezichthouder ACM vreest dat het nieuwe bedrijf te machtig wordt in het zuidoosten van Nederland. En dus gaat ACM onderzoeken of de bouwers hun plan mogen uitvoeren.

De twee bedrijven willen hun asfaltcentrales in een joint venture onderbrengen, om op die manier kosten te besparen. Samenwerken scheelt geld, want er kan efficiënter gewerkt worden en de bedrijven kunnen kosten van innovaties delen. 

In de asfaltcentrales van BAM en Heijmans wordt ook asfalt gemaakt voor de concurrentie. Bij werkzaamheden halen bouwers het asfalt van de centrale die het dichtst in de buurt van de bouwplaats ligt, dat scheelt in kosten.

Te machtig in zuiden

Tien van die centrales zijn in handen van BAM en Heijmans. In ons land zijn meer dan 30 centrales volgens de ACM. In het grootste deel van Nederland levert de fusie dan ook geen problemen op, meldt de ACM. Maar wel in het zuidoosten van ons land. 

Door het samenvoegen van de activiteiten van de twee bedrijven, krijgt het nieuwe bedrijf een machtige onderhandelingspositie in die regio. Het gaat dan om de combinatie van de centrales in het Brabantse Helmond en het Limburgse Stein.

Die laatste heeft al een fiks marktaandeel in de regio. Omdat de markt voor asfalt heel regionaal is, kan de fusie al snel voor veranderingen zorgen. 

Meer onderzoek

De bouwers willen hun plan doorzetten en hebben daarom een vergunning aangevraagd bij de ACM, meldt BAM. Die is nodig nu de toezichthouder geen akkoord heeft gegeven. De ACM gaat nu een zogenaamd 'tweede fase-onderzoek' doen. 

Daarbij gaat de toezichthouder nogmaals in gesprek met de bouwers, met klanten van de asfaltcentrales en met andere belanghebbenden om hen te vragen of er echt een probleem is.

De ACM heeft 13 werkweken voor het onderzoek, maar het kan langer duren voor het onderzoek is afgerond. Als de ACM 'dringende vragen' heeft, stopt de klok totdat de antwoorden binnen zijn, legt een woordvoerder uit.

Lees meer over
BAMHeijmansWegenbouw