Bedrijven

Voltijds werkweek Achmea wordt 34 uur, salaris blijft hetzelfde

Door Pepijn Nagtzaam··Aangepast:
© ANPVoltijds werkweek Achmea wordt 34 uur, salaris blijft hetzelfde
RTL

De 12.000 medewerkers van Achmea gaan van een standaard 36-urige werkweek naar een werkweek van 34 uur. De medewerkers houden hetzelfde maandsalaris en ontvangen ook structurele loonsverhogingen. Voor zover bekend is dit het eerste grote bedrijf in Nederland dat het zo vastlegt in de cao.

Het is het resultaat een cao-onderhandeling tussen Achmea en vakbonden FNV, CNV en De Unie. De 12.000 medewerkers gaan er bijna zeven procent op vooruit bij een looptijd van twee jaar, zegt FNV.

Win-win voor werknemers

"Minder werken tegen hetzelfde salaris zorgt er niet alleen voor dat het uurloon flink omhoog gaat, maar ook dat de combinatie van werk en privé makkelijker wordt gemaakt", zegt Zakaria Boufangacha van FNV. Boufangacha noemt het 'een echte win-win voor alle werknemers' en wil komend jaar meer van dit soort cao's afsluiten. "

"Dit is uniek", zegt Ike Wiesinga van CNV. "Je merkt dat met name in de financiële dienstverlening tijd een belangrijk issue is. ING probeert nu onbeperkt verlof, bijvoorbeeld. Achmea zegt nu: het is goed voor het welzijn van mensen en voor hun ontwikkeling." 

CNV wil 30-urige werkweek: 'Gezonder en productiever'
Lees ook

CNV wil 30-urige werkweek: 'Gezonder en productiever'

Loonstijging 6 procent

Medewerkers met een contract van 36 uur gaan per 1 januari 2021 34 uur per week werken. Dat betekent feitelijk dat ze een loonstijging krijgen van 5,88 procent, want het maandsalaris blijft hetzelfde.

Als mensen niet korter gaan werken, omdat ze een contract van 34 uur of minder hebben, ontvangen zij datzelfde percentage van 5,88 procent als een structurele loonsverhoging. Over 2020 krijgen alle medewerkers een sowieso een loonsverhoging van 1 procent.

Leuk voor huidige werknemers, minder voor nieuwe

"Voor de huidige werknemers is dit heel fijn", zegt hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen. "Die krijgen relatief meer betaald omdat hun extra uren worden aangevuld. Maar nieuwe werknemers gaan gewoon 34 uur werken en krijgen daarvoor betaald, dus daarbij maakt het niet uit." 

Daarnaast vindt Wilthagen dat vakbonden zich suf staren op het urenaantal. "Mensen in Nederland werken al best weinig vergeleken met andere landen, maar we willen wel dezelfde hoeveelheid werk in die uren proppen. Dan ervaar je juist in die uren meer werkdruk. In krappe sectoren hou je op deze manier een tekort aan personeel, terwijl hetzelfde werk gedaan moet worden."

Stap-terug-regeling

Voor de oudere medewerker is er een 'stap-terug-regeling' in het leven geroepen. Medewerkers van 60 jaar en ouder kunnen een stap terugdoen in uren of functieniveau. In drie stappen van 12 maanden wordt het salaris dan afgebouwd naar een bedrag dat bij de nieuwe situatie hoort, maar de pensioenopbouw blijft wel 100 procent.

"Dat is een mooie afspraak om gezond de eindstreep te halen", zegt FNV. En ook HR-directeur Elly Ploumen van Achmea is tevreden. "We bieden een gezonde balans tussen werk en privé. Dan moet er ook gedacht worden aan langer doorbetaald partnerverlof, meer tijd voor mantelzorg, ontwikkeling en vrije tijd."

Ziekmakend systeem, op naar 30 uur

De cao is een kleine doorbraak op weg naar de droom van CNV-voorzitter Piet Fortuin. Hij pleitte eerder deze week nog voor een 30-urige werkweek. "We houden elkaar gevangen in een ziekmakend en peperduur systeem", zei hij tegen RTL Z.

"Wij verwachten dat een 30-urige werkweek een hoger welvaarts- en welzijnsniveau bewerkstelligt. Dat we netto meer overhouden, gezonder zijn en productiever", zei Fortuin.

Bekijk hier de video die we maakten over kortere werkweken: 

Lees meer over
AchmeaCentraal Beheer AchmeaBeter werkenWerkgelegenheidZ link in bio