Bombrieven zijn levensgevaarlijk: dit is hoe bedrijven zich er tegen wapenen
De afgelopen dagen hebben zeven bedrijven in Nederland een bombrief gekregen. In het verleden hebben meer organisaties te maken gehad met explosieve post. Bedrijven proberen zich zo goed mogelijk te wapenen tegen bombrieven. "Let op verdikkingen en onregelmatigheden in de brief."
Onder andere twee hotels, twee tankstations, een makelaarskantoor en een incassobureau in de Randstad hebben afgelopen dagen een bombrief ontvangen. Hoewel niet is bevestigd dat PostNL de brieven heeft bezorgd, onderneemt het postbedrijf wel actie.
Post door röntgenapparaat
"Wij hebben voorzorgsmaatregelen genomen om ons personeel te beschermen, maar we kunnen hun veiligheid niet garanderen", zegt Tahira Limon, woordvoerder van PostNL. Welke maatregelen dat precies zijn, kan mag ze niet zeggen. "Onze veiligheidsafdeling werkt nauw samen met de politie."
PostNL beschikt over röntgenapparatuur waarmee pakketten en brieven op gevaarlijke inhoud gecontroleerd kunnen worden, maar lang niet alle stukken gaan hier doorheen. Dagelijks handelt PostNL 7 miljoen brieven en 800.000 pakketten af. Die stroom is veel te groot om volledig te kunnen controleren.
Speurhonden inzetten
Dat is ook niet nodig, legt Limon uit. Verreweg de meeste pakketten, zo’n 95 procent, komen van de grote webshops. Deze pakketten vormen dus geen risico. "Op brieven en pakketten die per vliegtuig naar het buitenland gaan, voeren we wel controles uit. Daartoe zijn we verplicht", aldus Limon.
Naast de röntgenapparatuur zet PostNL ook speurhonden in via bedrijven die daarin gespecialiseerd zijn. De honden kunnen illegaal vuurwerk, drugs of andere onrechtmatige goederen opsporen.
Poederbrieven waren hot
Bij de recent verzonden bombrieven zijn geen gewonden gevallen. Toch zijn bombrieven 'super gevaarlijk', volgens Ad van Riel van REASeuro. Hij traint bedrijven hoe om te gaan met explosieven. De schade hangt natuurlijk af van hoe krachtig het explosief is. "Maar de brief wordt opengemaakt op borsthoogte. Dat maakt het al gauw levensgevaarlijk", aldus Van Riel.
Bombrieven komen ‘best vaak voor’, ook in Nederland, weet Van Riel. "Vooral overheden en financiële bedrijven hebben te maken met bombrieven. Poederbrieven waren een tijdje hot", zegt Van Riel.
Jumbo was doelwit
Vorig jaar nog heeft een aantal huizenverkopers een poederbrief ontvangen. In 2015 ontving een Jumbo-filiaal in Zwolle een verjaardagskaart met een explosief poeder. In datzelfde jaar ontving een aantal deurwaarders in de Randstad ook een brief met een verdacht poeder.
In 2010 was de Nederlandse ambassade in Athene doelwit. En eind 2003 onderschepte de politie binnen een paar dagen twee bombrieven die waren bedoeld voor Europol en Eurojust, een samenwerkingsverband van internationale justitiediensten.
Verdikking of te veel postzegels
Van Riel leert bedrijven hoe zij bombrieven kunnen herkennen. Dat begint bij de afzender. Ken je die? De volgende stap is het uiterlijk van het pakketje. "Je ziet vaak dat een frankering niet klopt. Er is bijvoorbeeld te veel gefrankeerd." Ook kan de kleur of het logo afwijken.
Daarnaast moet je volgens Van Riel alert zijn op verdikkingen of onregelmatigheid in de brief. "Je hebt vijf componenten nodig om een bombrief te maken, waaronder een batterij." Ook stoffen op een brief moeten de alarmbellen laten rinkelen in de postkamer van bedrijven.
Opvallend zwaar poststuk
Bij instanties die een verhoogd risico hebben, zoals ambassades en de Belastingdienst is het personeel in de postkamers al getraind, volgens Van Riel. De Belastingdienst laat in een reactie weten dat medewerkers wordt geleerd hoe zij verdachte pakketjes of brieven kunnen herkennen. "Denk bijvoorbeeld aan een opvallende sluiting (zoals dichtgemaakt met lijm), een opvallend zwaar poststuk of een poststuk met een vreemde geur", aldus de woordvoerder.
"Ook wordt in het protocol aangegeven hoe ze met een verdacht poststuk om moeten gaan, wat onder meer inhoudt dat het poststuk op de dichtstbijzijnde stabiele ondergrond weggelegd moet worden en dat direct de juiste collega’s moeten worden gewaarschuwd", voegt de woordvoerder toe.
Kistje met mondmaskers
Veel andere bedrijven met een minder hoog risicoprofiel zijn naar aanleiding van de recente bombrieven extra alert. Sommigen hebben een kist klaarstaan met handschoenen, mondmaskers en flesjes water.
Toch is er maar een actie die medewerkers moeten ondernemen bij een verdachte brief: direct de politie bellen. De recherche, forensische opsporing en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie kunnen vervolgens worden ingeschakeld om onderzoek te doen.