Bedrijven

Airbus schikt voor miljarden om vervolging voor corruptie te omzeilen

Door RTL Z / ANP··Aangepast:
© AirbusAirbus schikt voor miljarden om vervolging voor corruptie te omzeilen
RTL

Airbus schikt voor 3,6 miljard euro in een grote omkopingszaak, meldt het Franse openbaar ministerie. Met die grote schikking koopt de vliegtuigbouwer verdere vervolging wegens corruptie af.

De schikking vindt plaats tussen Airbus en de openbaar aanklagers van Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De landen beschuldigen het bedrijf ervan in zestien landen via tussenpersonen steekpenningen te hebben betaald. 

Met die steekpenningen werden contracten voor vliegtuigen binnengesleept. Het OM in Frankrijk stelt dat Airbus op die manier zijn winst illegaal met 1 miljard heeft opgekrikt. 

'Airbus betaalde jarenlang smeergeld bij verkoop aan EgyptAir'
Lees ook

'Airbus betaalde jarenlang smeergeld bij verkoop aan EgyptAir'

De boete, waarvoor Airbus eerder deze week al een voorziening trof, werd bekendgemaakt tijdens een zitting waar een Franse rechter zijn fiat voor de boete moest geven. De schikking geldt als een van de grootste ooit in een omkopingszaak.

Toch zou verdere vervolging Airbus duurder kunnen komen te staan, omdat het bedrijf dan kan worden uitgesloten van lucratieve overheidsopdrachten in de VS en de Europese Unie.

Lees meer over
AirbusAirbus A380Vliegtuig