Bedrijfsarts over coronavirus: zorg voor vervangingspoule bij belangrijk werk
Als bedrijf kun je je wapenen tegen het coronavirus. Breng bijvoorbeeld nu al in kaart wat je bedrijfsprocessen zijn. Welke processen zijn vitaal en moeten echt doorgaan? Zorg voor een vervangingspoule van medewerkers op een andere plek in het land die het werk over kunnen nemen. Dat advies geeft bedrijfsarts Jurriaan Penders.
Bedrijven worstelen met de vraag wat ze kunnen doen om te zorgen dat het virus hun bedrijf of bedrijfsvoering niet treft. Penders, bedrijfsarts en directeur Medische Zaken bij HumanTotalCare heeft een werkgeversadvies opgesteld.
Je moet stappen nemen op drie niveau's, zegt hij. "Op dit moment, nu het virus nog niet in Nederland is, als het virus er straks wel is en als het virus in je regio aangetroffen is. Zorg er dan voor dan werknemers in een andere regio het werk over kunnen nemen."
Hygiene en flexplekken
Het belangrijkste advies is echter simpel. Was je handen, droog ze af met een papieren handdoekje en gebruik eventueel handgel op alcoholbasis.
Moeten werkgevers flexplekken opheffen? "Als je werknemers uit elkaar haalt of laat thuiswerken, verminder je wel de overdrachtkans."
Penders vindt dat werknemers het ook bij hun werkgever moeten melden als ze in een gebied zijn geweest, waar besmettingen zijn geconstateerd. "En ga niet met koorts en luchtwegklachten werken. Maar dat advies geldt ook voor een normale griep. Overleg als je griep hebt en het virus eenmaal in Nederland gevonden is, ook met je huisarts of verder onderzoek nodig is."
Schoonmaken trapleuningen
Bedrijven kunnen extra schoonmaakmaatregelen nemen. "Nu het virus in Nederland is, adviseren we om deurklinken en trapleuningen extra te poetsen om de kans op overdracht van het virus te verkleinen."
De arts heeft nog een advies: raak niet in paniek, de kans dat je collega het wel heeft is niet groot. "Op plekken waar de besmettingskans groot is, zoals in ziekenhuizen, zijn al maatregelen genomen. Maar een fysiotherapeut of wijkverpleegkundige loopt geen enkel risico en iemand op kantoor ook niet. Let op je hygiëne, dat is het belangrijkste."
Niet met mondkapje naar het werk
De arts raadt af om een mondkapje te dragen om je te beschermen tegen het coronavirus. De mondkapjes worden in bijna alle gevallen verkeerd gebruikt, waardoor het risico op besmetting juist groter is. Met een mondkapje je werk doen, heeft dus geen enkele zin.
Er zijn verschillende soorten mondkapjes op de markt. Er zijn uitademingsmaskers en inademingsmaskers. De een voorkomt dat je het virus uitdraagt als je besmet bent en de ander voorkomt dat je besmet wordt.
"Dat maakt het al lastig, sommige mensen dragen het verkeerde masker. Maar de kapjes worden ook verkeerd gebruikt. Virusmateriaal kan zich afzetten op het mondkapje. Als je het afzet komt het op je vingers. Als je daarna over je ogen of je mond wrijft, kun je besmet raken."
Het aantal besmettingsgevallen na gebruik van een mondkapje is juist groter dan het aantal zonder gebruik, stelt Penders. Twee van de honderd mensen gebruiken het masker goed, schat hij in op basis van foto's en video's van mondkapjesdragers.