DSM en Engie vragen medewerkers thuis te blijven om corona
Werknemers van chemiebedrijf DSM en energieleverancier Engie is gevraagd om thuis te werken om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Bij medewerkers van DSM die toch naar het werk komen wordt de temperatuur opgenomen.
"Toen ik vanochtend op het werk kwam, moest ik via de portier naar binnen. Maar voor ik naar binnen mocht, moest ik eerst mijn temperatuur meten", zegt een DSM-medewerker tegen RTL Z. Hij wilde alleen zijn verhaal vertellen als zijn naam niet werd genoemd.
De medewerker had een mail over het hoofd gezien van Edith Schippers, de directeur van DSM Nederland. In die mail van afgelopen vrijdag werd het personeel geadviseerd om thuis te werken als dat kan.
"Dus na de koffie ben ik weer naar huis gegaan om thuis te werken. Dat kan natuurlijk niet iedereen. Productiepersoneel en onderhoudspersoneel moeten de fabrieken draaiende houden", zegt de medewerker.
'Niet verplicht'
Een woordvoerder van DSM laat weten dat er bij sommige vestigingen temperatuur wordt opgenomen bij werknemers, maar hij benadrukt dat dit niet verplicht is. "Iedereen mag gewoon het kantoor in."
Volgens de woordvoerder is het een voorzorgsmaatregel die deze week bij alle vestigingen wordt ingevoerd.
Voorkomen dat corona zich verspreidt
Het verzoek om daar waar mogelijk thuis te werken geldt voor alle 3500 medewerkers van de DSM-locaties in Nederland, zegt de woordvoerder. Het is een preventieve maatregel om te voorkomen dat het coronavirus zich verspreidt.
"We gaan ervan uit dat zo veel mogelijk mensen dat doen. Onze kantoren zijn open, maar er werken nu veel minder mensen dan op een normale werkdag", aldus de woordvoerder.
Hoe lang het thuiswerkverzoek van kracht blijft, is vooralsnog onduidelijk.
Besmetting
Het meten van temperatuur kan helpen bij het ontdekken van het virus. Als iemand koorts en luchtwegklachten heeft kan dat een indicatie zijn dat iemand besmet is met het coronavirus. Daarom is het logisch dat DSM deze voorzorgsmaatregel neemt, zegt een woordvoerder van het RIVM.
Maar alleen het meten van lichaamstemperatuur is niet genoeg om het virus te ontdekken. Het RIVM is adviseert mensen met luchtwegklachten telefonisch contact zoeken met hun huisarts als zij in een van de risicogebieden zijn geweest of contact hebben gehad met een patiënt die het virus bij zich draagt.
Ook thuiswerken bij Engie
Bij het Zwolse kantoor van energieleverancier Engie hebben tientallen mensen gehoord dat ze thuis kunnen werken, omdat een van hun collega's mogelijk besmet is met het virus. Bij die werknemer is een test afgenomen om te bepalen of hij of zij besmet is met het virus.
In afwachting van de uitslag is ongeveer 30 collega's die bij de werknemer in de buurt zaten, gevraagd om thuis te werken. "Een handjevol mensen met een wat zwakkere gezondheid, werkt ook thuis", zegt een woordvoerder. "Collega's die zich niet happy voelen, mogen ook thuiswerken."
Op de locatie in Zwolle werken ongeveer 300 mensen.
Update 16.04 uur: Een woordvoerder van DSM laat weten dat het opnemen van de temperatuur niet verplicht is om een gebouw van het bedrijf in te komen.