Bedrijven

Glasvezelnetten foetsie bij failliete Neckermann-zuster Nedfiber

Door RTL Z··Aangepast:
© Getty ImagesGlasvezelnetten foetsie bij failliete Neckermann-zuster Nedfiber
RTL

De curator van Nedfiber heeft onregelmatigheden geconstateerd bij het failliete glasvezelbedrijf uit Venlo. Hij wil onder meer glasvezelnetwerken terug, die vlak voor het faillissement zijn verkocht. Nedfiber is een zuster van winkelbedrijf Neckermann.com Retail, dat onlangs ook failliet ging.

Nedfiber werd opgericht in 2009, met het doel om glasvezelnetwerken op Nederlandse bedrijventerreinen te exploiteren. Het bedrijf bezat netwerken in onder meer Wijchen, Haelen, Steenbergen en Bodegraven.

Grote ambities

In september 2013 nam het Amerikaanse beursfonds Readen Holding Corporation van de Nederlandse broers Joop en Ronald Steenbergen een belang van 51 procent in Nedfiber. De broers zijn de twee oudste zoons van voormalig marktkoopman Joop Steenbergen senior, de oprichter van de Kwantum Hallen.

Nedfiber was destijds naar eigen zeggen betrokken bij vijftien projecten. De ambities waren groot. De investering werd aangekondigd als een 'grote stap in de multi-miljarden glasvezelindustrie'.

Het aantal netwerken zou groeien tot 250, een investering waarmee 125 miljoen zou zijn gemoeid. Nedfiber zou daarmee uitgroeien tot de drie grootste glasvezelaanbieders in de Benelux.

Nedfiber failliet

Van die ambities kwam niets terecht. In de zomer van 2015 ging het bedrijf failliet. In zijn meest recente faillissementsverslag constateert curator Haico Dings dat de administratie niet deugde en dat het bedrijf vlak voor faillissement deels is leeggehaald. Kantoorinventaris en andere goederen verdwenen, en enkele glasvezelnetwerken bleken vóór het faillissement verkocht aan een andere bedrijf, Readen Infra.

Dings heeft inmiddels een juridische procedure opgestart om die netwerken terug te krijgen, en de bestuurders voor de schade in het faillissement aansprakelijk te stellen wegens onbehoorlijk bestuur. "Het gaat daarbij om beide broers", aldus de curator.

'Readen benadeelde partij'

Joop Steenbergen zegt het met de curator oneens te zijn. "Ik kan er niet gedetailleerd op ingaan, want het gaat om complexe juridische aangelegenheden. Maar wij hebben alle vertrouwen dat de curator tot andere inzichten komt."

Volgens Steenbergen lopen er ook procedures waarin zijn bedrijf zich als benadeelde partij presenteert. In die zaken, waarop hij nog niet inhoudelijk wil ingaan, zou vandaag uitspraak worden gedaan. "Als de rechter constateert dat wij iets fout hebben gedaan, dan zij dat zo. Wij menen echter van niet."

Winkels Neckermann.com ook failliet

De Nedfiber-perikelen bleven tot dusverre onopgemerkt. Wel kwam moederbedrijf Readen Holding vorig jaar uitgebreid in het nieuws door de overname van webwinkel Neckermann.com en 13 winkels van Kijkshop in Nederland en DepotPlus in België.

Ook met Neckermann.com waren de ambities groot. De broers Steenbergen wilden het bedrijf laten uitgroeien tot een webwinkel met tientallen fysieke winkels in de Benelux. Op 22 december meldde RTL Z dat zusterbedrijf Readen bv faillissement had aangevraagd.

Vijf dagen later gingen dat inkoopbedrijf en Neckermann.com Retail daadwerkelijk failliet. Dat laatste bedrijf bevatte de negen Nederlandse winkels, in Almelo, Amsterdam, Delft, Dordrecht, Ede, Emmen, Hengelo, Meppel en Zutphen. De webwinkel is nog wel in de lucht.

Volgens curator Seerp Gratama van Neckermann.com Retail is het nog te vroeg om te zeggen of er bij het failliete winkelbedrijf ook sprake is van onregelmatigheden. "We zijn nog maar net met dit faillissement bezig."

Lees meer over
Neckermann.com