Bedrijven

Kroegbazen reageren gelaten op sluiting: 'Ik ga je missen, man'

Door Pepijn Nagtzaam··Aangepast:
© Pepijn NagtzaamKroegbazen reageren gelaten op sluiting: 'Ik ga je missen, man'
RTL

Ondernemers hadden een half uur om de horecazaak dicht te gooien. Vanmiddag maakte minister Bruins bekend dat tot 6 april alle kroegen, nachtclubs, restaurants, seksclubs en coffeeshops de deuren moeten sluiten. In het centrum van Utrecht zijn ondernemers verbaasd, geschrokken en berustend. "Ik weet nog niet zo goed wat ik moet zeggen."

Vrijwel alle horeca-ondernemers geven gehoor aan de oproep, ook al hebben ze maar 30 minuten om de zaak leeg te krijgen. Gordijnen gaan dicht, tafels worden opgestapeld. Om iets over zes uur is de Neude leeg. Een vreemd beeld op een zondagmiddag in maart.

Horecamedewerkers hebben weinig zin om te praten. "Ik heb effe wat anders aan m'n hoofd nu", zegt een uitbater.

Alle terrassen op de Neude zijn opgestapeld. © Pepijn Nagtzaam
Alle terrassen op de Neude zijn opgestapeld.

"Ik ga je missen, man", zegt een vaste gast van Kafé België aan de Oudegracht tegen een van de barmannen. "Ik jou ook hoor", reageert barman Bart Stam. Hij vervolgt: "Het was wel bizar net. Sowieso was het een rustige dag, terwijl het normaal vol is op zondag. Maar we gaan echt vrijwel nooit voor sluit dicht bij België", zegt Stam.

"Normaal moeten we in discussie met dronken gasten voor we om drie uur 's nachts sluiten"

"Maar toen belde de bedrijfsleidster dat we moesten stoppen en hebben we de laatste ronde gedaan. Normaal doen we die om drie uur 's nachts en moeten we ook nog flink in discussie met dronken gasten", zegt hij lachend. 

'Nog even wennen'

"Ik vind het wel bizar en ik moet er nog even aan wennen", zegt Stam. "Ik ga het wel saai vinden, de komende weken, al snap ik dat ze de maatregel nemen. Het is logisch dat we dit met zijn allen moeten oplossen."

Kafé Belgie, leeg. © Pepijn Nagtzaam
Kafé Belgie, leeg.

Iets verderop, bij Café de Vingerhoed, drinken mensen de laatste slokken uit hun wijnglas, voordat ze afrekenen en vertrekken. "We zaten er al op te wachten", zegt barman Stef Westerhoff. "Alle landen om ons heen hebben de horeca al gesloten, het was wachten tot wij gingen."

"Drie weken is écht lang, hoor. Dat is zwaar."

Goed over nagedacht

Hij is goed te spreken over hoe de maatregel is gecommuniceerd. "Natuurlijk was het om half zes raar, dat je dan moet gaan sluiten", zegt Westerhoff. "Maar je zag wat er gisteren in België gebeurde toen ze middernacht sloten. Dan heeft iedereen een borreltje op en krijg je chaos. Hier is over nagedacht, mensen begrijpen het. Maar ja, gasten zijn wel teleurgesteld."

Westerhoff maakt zich zorgen. "Ik snap de maatregel, maar drie weken is lang hoor. Dat wordt echt zwaar voor veel horeca en voor de medewerkers. Ik ben best bang dat zaken tegen faillissementen gaan aanlopen. Hier gaan we het wel redden, we gaan maar gewoon drie weken klusjes doen", zegt hij, z'n schouders ophalend. 

De laatste glazen worden gepoetst bij Orloff. © Pepijn Nagtzaam
De laatste glazen worden gepoetst bij Orloff.

Tegenover de Vingerhoed, bij café Orloff, balen ze ook als een stekker. "We zagen het natuurlijk wel aankomen, maar ik had niet verwacht dat we drie weken moeten sluiten", zegt bedrijfsleider Elske Verwiel. "Het is wel echt een dramatisch jaar voor de horeca, dat verlies is lastig goed te maken", zegt ze.

Verwiel zat televisie te kijken toen ze de maatregel aangekondigd hoorde worden. "Het voelt zó gek. Daarna ben ik naar de zaak gegaan, is er een laatste ronde gedaan en moest iedereen weg. Ik weet nog niet zo goed wat ik ervan moet vinden", zegt Verwiel.

"Ik sta hier ook gewoon met buikpijn", zegt Verwiel. "Ik zit vooral ook met de parttimers die we hebben werken. Morgen gaan we goed zitten met de andere zaken van Orloff, en dan gaan we maar gewoon kijken hoe we dit gaan doen", zegt ze. 

Stoelen en tafels zijn opgestapeld. © Pepijn Nagtzaam
Stoelen en tafels zijn opgestapeld.

'Dit gaat pijn doen'

Alle medewerkers die RTL Z sprak, staan achter de beslissing om de horeca te sluiten, maar stuk voor stuk hebben ze gemengde gevoelens. "Dit gaat zo vreselijk veel pijn doen", zegt een barman die niet bij naam genoemd wil worden. "Ik sta er wel achter, maar veel horecamedewerkers met een 0-urencontract hebben nu gewoon geen geld. Ja, wat moet je dan doen in die drie weken", zegt hij hoofdschuddend.

In het centrum van Utrecht rijden de fietsers van Deliveroo en Thuisbezorgd enigszins verdwaasd rond. Het is even wat onduidelijk wat de bedoeling is; sommige restaurants zijn dicht, anderen nog open. "Wij blijven gewoon bezorgen", zegt een fietser. "Of nou ja, dat denk ik. Volgens mij mogen wij de restaurants nog wel in."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Zo leeg als de horecazaken zijn, zo vol staan de coffeeshops. Er staan flinke rijen voor de deur. Op het moment dat om 17.30 duidelijk werd dat ook de coffeeshops dicht moesten, stroomden de zaken vol. "Ik hoop dat ik nog wel kan halen", zegt iemand in de rij lachend. "Wat moet ik anders de komende drie weken."

Lees meer over
Covid-19CoronavirusZ link in bioHoreca