Bedrijven

Verkeerde code of net tussen wal en schip: noodloket dicht voor deze ondernemers

Door Pepijn Nagtzaam··Aangepast:
© Eigen fotoVerkeerde code of net tussen wal en schip: noodloket dicht voor deze ondernemers
RTL

De in allerijl in gereedheid gebrachte Noodloket-regeling van het kabinet, waarbij ondernemers met spoed 4000 euro overgemaakt kunnen krijgen, is niet beschikbaar voor sommige ondernemers die er wél gebruik van willen maken. Ondernemers zijn de wanhoop nabij, het ministerie belooft er naar te gaan kijken. "Wij vallen tussen wal en schip."

"Als de overheidssteun niet komt, ben ik over een paar maanden klaar", zegt Bram Willems. Hij heeft een tattoo- en piercingzaak in Roosendaal en oefent een contactberoep uit, dus moest dicht. "Van de bijstandsregeling voor zzp'ers kan ik mijn privékosten dekken, maar op de zaak komt er gewoon nul euro per maand binnen nu."

"Daar komt bij dat ik net uit een lastige periode kom, de buffer is klein", zegt Willems. "Mijn verhuurder wil ook gewoon de huur hebben, dus dit gaat heel snel mis. Ik was blij dat er een regeling was waar ik gebruik van kon maken, maar dat lukt nu niet. Ik snap dat Den Haag niet direct denkt aan tatoeëerders, maar straks ben ik alles kwijt. En daar werk je 17 jaar voor."

Noodloket ondernemers open: krijg jij 4000 euro?
Lees ook

Noodloket ondernemers open: krijg jij 4000 euro?

Wanhoop nabij 

Tientallen ondernemers melden zich bij RTL Z en RTL Nieuws met een vergelijkbaar verhaal als dat van Bram. De overheid is razend druk met het optuigen van een noodpakket van vele miljarden euro's om bedrijven, werknemers en ondernemers te steunen.

Een van de eerste regelingen, die sinds gisteren open is, is het Noodloket of Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS). Deze tegemoetkoming is speciaal bedoeld voor ondernemers die expliciet door de gezondheidsmaatregelen van de overheid in acute geldnood zitten, omdat ze - zoals een kroeg - de deuren moesten sluiten. Ondernemers kunnen hier eenmalig 4000 euro aanvragen, en ontvangen dat binnen een paar dagen.

Sommige bedrijven missen code

In de uitvoering gaat het voor sommige bedrijven stroever. Ieder bedrijf in Nederland heeft een SBI-code, die aangeeft wat voor activiteit een bedrijf uitvoert. Er is een lijst opgesteld van SBI-codes, dus eigenlijk bedrijfssectoren, die in aanmerking komen voor de tegemoetkoming van 4000 euro. Tot hun grote schrik merken tientallen ondernemers in allerhande sectoren dat zij op basis van de SBI-code geen geld kunnen ontvangen, terwijl ze wel aan alle voorwaarden lijken te voldoen.

Fred Wolfs met zijn bussen. © Eigen foto.
Fred Wolfs met zijn bussen.

Hele nacht wakker

"Ik heb de hele nacht wakker gelegen", zegt Fred Wolfs, die samen met zijn vrouw een busonderneming in Portugaal heeft. "Wij stonden al eerder stil dan de vliegtuigen. Begin maart werden al onze klussen op één dag geannuleerd. Volgens mij zouden wij beroep moeten kunnen doen op de regeling"

Wolfs rijdt sportteams, havenbezoeken, evenementen. Bij de KvK staat hij ingeschreven onder de SBI-code 'recreatie overige', en die staat niet op de lijst. "De omzet in maart is nihil, terwijl mijn vaste lasten wel 13.000 euro in de maand zijn. Ik heb voor twee maanden wel lucht, maar de ellende is zo groot. Als ik in juni nog niet rij, ga ik gewoon onder water. Iedere euro is er eentje waarmee ik kan overleven."

Rederijen in gevaar

"Ik zit echt met wat boosheid", zegt Frans Heijn, eigenaar van rederij Admiraal Heijn. "Ik weet niet hoe lang ik dit volhoud. We zijn een klein bedrijf, moesten dicht en we zijn 100 procent van de omzet kwijt. We hebben enorm verduurzaamd, iemand in dienst genomen, er leven vier families van dit bedrijf, en wij komen niet in aanmerking voor de regeling. Ik hoop dat ze het heel snel aanpassen."

"Als we kosten blijven maken, maar er komt niets binnen, dan wordt het echt heel erg zwaar."

Schipper Frans Heijn op een van zijn passagiersboten. © Eigen foto.
Schipper Frans Heijn op een van zijn passagiersboten.

Met 4000 euro redt zijn bedrijf het ook niet, dat weet Heijn zelf ook. "Maar we zouden daar de huur en het personeel van kunnen betalen. Het helpt op de korte termijn, het geeft wat lucht. En ik ben niet de enige: vrijwel alle rederijen van Amsterdam zitten in deze positie. We vallen allemaal tussen wal en schip."

Schipper Heijn somt het snel op. "Het liggeld is gigantisch hoog - 2000 euro per maand en daarnaast hebben we nog een kantoor. Ik wil het personeel graag in dienst houden en mijn freelancers betalen. We maken 15.000 euro aan kosten per maand, maar als er niets binnenkomt", zegt hij. "Dan wordt het heel erg zwaar."

"Dit is nog nooit vertoond, dat we 4000 euro als gift geven. Ook voor ons is dit nieuw."

Het ministerie van Economische Zaken zit er bovenop, verzekert woordvoerder Harald Hanemaaijer. "Het zijn ongelooflijk barre tijden en die zorgen zijn echt heel begrijpelijk", zegt hij. Maar hij kan die penibele situatie van ondernemers óók niet met een knip van z'n vingers oplossen. "Dit is nog nooit vertoond, dat we als overheid 4000 euro als gift weggeven, dat is echt nieuw", zegt Hanemaaijer.

Bedrijven worden later toegevoegd

En dus is de regeling nog niet volmaakt, weet hij ook. "We wéten dat het water mensen aan de lippen staat", zegt Hanemaaijer met nadruk. "Maar we hebben deze regeling in anderhalve week tijd uit de grond gestampt. Het is iets wat we voor het eerst doen en we zijn net gestart. Dus we gaan ook nog kijken of de regeling kan worden aangevuld en welke bedrijven er nog meer in moeten."

Wat kan wel? 

In dit artikel leggen we uit of je in aanmerking komt voor de TOGS-regeling, het noodloket van 4000 euro. Als dat niet zo is, of de SBI-code van jouw werk staat niet op de lijst, is het wellicht mogelijk om een aanvraag te doen bij de TOZO-regeling. 

De Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (TOZO) geldt voor alle zelfstandig ondernemers. Dat zijn vooral zzp'ers, maar ook andere ondernemers kunnen er een beroep op doen. Dus ook ondernemers mét personeel en ook directeur-grootaandeelhouders. Je krijgt dan, afhankelijk van je situatie, bijstand om rond te komen. 

Ondernemers die acuut bedrijfskapitaal nodig hebben, mogen ook aankloppen bij de gemeente. Zij kunnen een lening afsluiten van maximaal 10.157 euro met een maximale looptijd van drie jaar.

Daarnaast kan het betalen van verschillende belastingen op aanvraag worden uitgesteld.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Ministerie belooft maatwerk

Het ministerie is 'meer dan bereid' om na te denken over of ze het goed doen, en of er nog SBI-codes aan de lijst toegevoegd moeten worden. Ook merken ze op het ministerie dat sommige ondernemers simpelweg niet de goede code hadden, dat iemand als personal trainer ingeschreven staat en later een fitnesscentrum heeft geopend. "Al die gevallen die nu tussen wal en schip vallen, gaan we los bekijken", belooft Hanemaaijer. "Niets is in beton gegoten."

Daarbij zegt de woordvoerder ook dat sommige ondernemers ook simpelweg niet onder deze regeling zullen vallen, hoe vervelend ze dat ook vinden. "We zien dat vrijwel alle ondernemers het nu lastig hebben. Deze noodloketregeling is voor een specifieke groep van ongeveer 100.000 bedrijven die last hebben van corona én van de maatregelen die het kabinet heeft genomen", besluit hij. "Voor andere ondernemers komen zo snel mogelijk andere regelingen."

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vraag ondernemers om het hier in te voeren als ze een SBI-code hebben die niet in de lijst staat, maar volgens hen wel in de lijst zou moeten staan. Aanmelden signaal vergeten SBI-codes. 

Lees meer over
CoronavirusFaillissementCovid-19Noodloket