Bedrijven

Kritiek Rabo-topman Draijer op noodregeling overheid

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPKritiek Rabo-topman Draijer op noodregeling overheid
RTL

Er zou nog eens grondig gekeken moeten worden naar de noodregelingen die de overheid heeft opgetuigd om ondernemers door de coronacrisis te helpen. Volgens Wiebe Draijer, topman van Rabobank, zou het makkelijker zijn als de overheid sectoren aanwijst die in aanmerking komen voor steun.

Op die manier hoeft de bank niet per bedrijf te kijken of een bedrijf recht heeft op hulp. "Dan zouden we bijvoorbeeld kunnen zeggen: die garantie is voor jou van toepassing want jij bent een horecabedrijf of jij bent een sierteeltbedrijf. Dan gaat het sneller", aldus zei Draijer in tv-programma Buitenhof.

De bankdirecteur doelde op de verruimde BMKB-regeling, waarbij de overheid borg staat voor kredieten aan ondernemers zodat die makkelijker geld kunnen lenen.

Noodloket ondernemers open: krijg jij 4000 euro?
Lees ook

Noodloket ondernemers open: krijg jij 4000 euro?

Draijer ziet nog een nadeel voor deze steunmaatregel: de hoge provisiekosten die ondernemers moeten betalen als ze bij de overheid aankloppen. Bij veel bedrijven komt dit neer op zo'n 3500 euro en Draijer roept de overheid op om de provisie af te schaffen.

Kritiek op tarief rood staan

Draijer en zijn bank kregen ook zelf ook kritiek te verwerken. De bank rekent van alle Nederlandse banken de hoogste rente aan klanten die rood staan. Geconfronteerd met het tarief van 12,9 procent antwoordt hij: "Dat is een fors percentage." 

Hij erkent dat 'als maatschappelijke bank' gekeken moet worden 'of het eigenlijk uitlegbaar' is. "Maar het is een veel grotere vraag dan je hier even kunt beantwoorden", besluit hij.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
RabobankCoronavirusCovid-19Ondernemers