Bedrijven

Aspergeseizoen geopend, maar wie steekt dit jaar de asperges?

Door Malin Kox··Aangepast:
© ANP FotoAspergeseizoen geopend, maar wie steekt dit jaar de asperges?
RTL

Aan de vooravond van het aspergeseizoen maken telers zich op voor een paar pittige maanden. De grotendeels Oost-Europese arbeidskrachten kunnen of willen niet komen oogsten. Wie gaat het wel doen? En minstens zo belangrijk: wie gaat het 'witte goud' kopen?

De horeca, een belangrijke asperge-afnemer, ligt immers op zijn gat door de coronacrisis.

Veel telers maken zich zorgen over hun afzet, ziet Jos Klop. Hij is adviseur arbeidsmarkt bij Kasgroeit, dat ondersteuning biedt aan onder andere de tuinbouw. "Gaan alle asperges nu naar de veiling en krijg je er dan nog een goede prijs voor?", vraagt hij zich af.

Geschikt personeel

Veel kwekers weten zo niet wat zij onder aan de streep zullen overhouden. Ook is er nauwelijks geschikt personeel. 

Klop: "Genoeg bedrijven worden benaderd door mensen die momenteel werk zoeken, dat ze wel willen helpen steken. Maar de meesten van hen kunnen dat werk (nog) niet. Ze krijgen hetzelfde loon als de seizoenswerkers, maar ze presteren niet hetzelfde."  

Asperges tot aardbeien: ondernemers openen massaal drive-in
Lees ook

Asperges tot aardbeien: ondernemers openen massaal drive-in

Gezondheid

Een van de bedrijven die hier tegenaan loopt, is aspergeboerderij Sandur in het Drentse Nieuw-Amsterdam. Daar verbouwt Anje Gengler vijf soorten asperges. Ook kunnen bedrijven, scholen en particulieren hier terecht om zelf asperges te steken.

Maar door het coronavirus ligt dat nu allemaal op zijn gat. "Dat zijn inkomsten die we mislopen inderdaad", zegt Gengler. Toch zit ze niet bij de pakken neer. "Als ik maar gezond blijf, dat vind ik nu het belangrijkste." 

Liever thuis

Het aspergeseizoen is pas net begonnen. Nu steken twee Nederlandse werknemers nog de witte stengels bij Sandur. "Normaal werk ik met mensen uit Letland", zegt Gengler. "Maar die kunnen hier nu niet meer naartoe komen." 

Dat beeld herkent Klop. "Sommige seizoenwerkers mogen de grens niet meer over. Anderen, Polen bijvoorbeeld, mogen wel, maar twijfelen. Bij hen heerst ook angst en onzekerheid en daarom blijven ze soms liever thuis."

Bont gezelschap

Om het arbeidstekort op te lossen, ging Gengler te rade bij haar overburen: het kassengebied van Erica, een dorp in de gemeente Emmen. Via een bloemenkweker daar kwam ze in contact met een uitzendbureau, dat een aantal potentiële werknemers kon aandragen.

"Verder zijn er - zeker de laatste dagen - veel mensen die zich spontaan melden", zegt Gengler. Een bont gezelschap is het. "Koks, kelners, studenten die geen tentamens meer hebben, huisvrouwen." 

Hogere arbeidskosten

Voor hen is het heel fijn dat mensen zich melden, maar Gengler is ook realistisch. "We gaan straks met een groep van tien mensen asperges steken die dat nog nooit hebben gedaan. We zullen er veel energie in moeten steken om ze de techniek goed te leren." 

Want het duurt ongeveer twee weken voordat iemand goed asperges kan oogsten, zegt ze. "De Letten konden blind steken, dus vanaf de zijkant. Met deze mensen kunnen we dat niet doen. We weten nu dus al dat de arbeidskosten hoger gaan zijn dit jaar, want ze krijgen wel hetzelfde uurloon." 

Uitje

Het is een unieke situatie waar de kwekers in zitten, zegt Klop. "Het is nog het begin van het seizoen. Je ziet nu al dat in een week tijd veel kan veranderen, dat het er voor een bedrijf opeens heel anders uit kan zien." 

Gengler houdt goede moed. "We zijn nu een dag of twee open en mensen hebben duidelijk zin in asperges. Ze komen ook veel vaker op de fiets. De sfeer is goed; het is alsof we een uitje zijn geworden." 

'Vol goede moed'

Voor de verkoop in haar eigen winkel heeft ze voorzorgsmaatregelen getroffen. De medewerkers komen niet in contact met de klanten. De picknicktafels staan op flinke afstand van elkaar.

Gengler: "Hopelijk houden we het tot eind juni vol. Dat ligt ook aan de afzet, aan de export. Maar we zijn net bezig, dus dat is nog lastig te zeggen. Vol goede moed aan de gang, meer kun je niet doen."

Lees meer over
Z link in bioLandbouwArbeidsmarkt