Bedrijven

'Schokkende cijfers' CNV-onderzoek: helft uitzendkrachten zonder werk

Door RTL Z··Aangepast:
© Archieffoto ANP'Schokkende cijfers' CNV-onderzoek: helft uitzendkrachten zonder werk
RTL

Uitzendkrachten worden zwaar geraakt door de coronacrisis, meldt vakbond CNV. De helft van de 275.000 uitzendkrachten in Nederland heeft geen of bijna geen werk meer door de coronacrisis, blijkt uit onderzoek dat Maurice de Hond deed in opdracht van de vakbond.

De crisis raakt hen ook in de portemonnee: ongeveer de helft van de ruim 500 ondervraagde uitzendkrachten meldt veel minder betaald te krijgen omdat er minder werk is. Over de toekomst is men somber: 40 procent is bang binnenkort geen baan meer te hebben. 

Opmerkelijk is wel dat van de mensen die al geen werk meer heeft door de crisis, 71 procent verwacht in de komende weken werk te hebben. 

'Zwakheden arbeidsmarkt'

Het zijn 'zeer schokkende cijfers', aldus Piet Fortuin, de voorzitter van CNV. "De corona-crisis legt de zwakheden van onze arbeidsmarkt ernstig bloot", zegt hij. "De overheid steunt werkgevers met miljarden om uitzendkrachten in dienst te houden. Maar ondanks al die steun hebben werkgevers hun uitzendkrachten inmiddels massaal de laan uitgestuurd. Schandalig."

Fortuin doelt op de noodsteunregeling NOW waarbij de overheid tot maximaal 90 procent van de loonkosten vergoedt om te voorkomen dat bedrijven personeel ontslaan. Bedrijven die er gebruik van maken, mogen geen personeel ontslaan, maar die voorwaarde geldt niet voor uitzendkrachten of tijdelijke contracten. 

Coronaregeling: 90% loon doorbetaald, ook pensioen en vakantie
Lees ook

Coronaregeling: 90% loon doorbetaald, ook pensioen en vakantie

Om de kwetsbare positie van uitzendkrachten op de arbeidsmarkt te verbeteren, wil CNV dat minister Wouter Koolmees ingrijpt. Uitzendkrachten hebben nu een periode van anderhalf jaar waarin ze makkelijk ontslagen kunnen worden, dat gaat als het aan CNV ligt naar een half jaar. 

Lees meer over
CNVMinisterie van Sociale Zaken en WerkgelegenheidWerkgelegenheidWerkloosheidArbeidsmarkt