Bedrijven

Picnic bereikt wel akkoord over eigen cao met vakbond De Unie

Door Chris Koenis··Aangepast:
© ANPPicnic bereikt wel akkoord over eigen cao met vakbond De Unie
RTL

De circa vierduizend medewerkers van Picnic krijgen voor het eerst sinds de oprichting van het bedrijf in 2015 een cao voorgelegd. Vakbond De Unie bereikte hierover een akkoord met de online supermarkt, die vorig jaar een verbeten juridische strijd voerde met de veel grotere vakbond FNV.

De met De Unie overeengekomen cao loopt twee jaar en omvat 3,5 procent loonsverhoging in het eerste jaar en 2,5 procent het jaar erop. Ook maken medewerkers sneller kans op een vast contract, krijgen zij een extra vakantiedag en jaarlijks 200 euro opleidingsbudget.

Deze arbeidsvoorwaarden, die volgens de vakbond voortvloeien uit een enquête onder 30 procent van de werknemers, worden nu voorgelegd aan de medewerkers. De komende dagen krijgen zij via videoverbindingen uitleg over het cao-pakket.

Cao-soap

Mocht een meerderheid instemmen, dan is Picnic de eerste Nederlandse webwinkel die een eigen cao afsluit. Ook komt er dan een einde aan een langlopende cao-soap bij het jonge bedrijf dat zichzelf een e-commercebedrijf noemt. Picnic lag met name stevig in de clinch met FNV.

Die vakbond stelde na klachten van werknemers dat Picnic medewerkers structureel te weinig betaald en dat de vennootschappen van het bedrijf onder de cao voor het levensmiddelenbedrijf zouden vallen.

De rechter zette daar begin december echter een streep door: alleen de verkooptak van Picnic moet zich houden aan de supermarkt-cao, omdat niet alle activiteiten van het bedrijf hierbinnen passen.

Picnic hoeft zich niet te houden aan supermarkt-cao
Lees ook

Picnic hoeft zich niet te houden aan supermarkt-cao

'Een truc'

Een teleurgestelde FNV-bestuurder Karin Heynsdijk sprak van 'een truc' om medewerkers structureel onder te betalen. Picnic-ceo Michiel Muller weersprak dat met klem en zei dat zijn bedrijf vergeleken met concurrenten als Coolblue, Sligro en Hema tot de 'betere betalers in de sector' behoort. 

Rest de vraag waarom het de kleinere vakbond De Unie, dat nauwelijks leden heeft die bij Picnic werken, wel is gelukt om tot een cao-akkoord te komen.

"Andere vakbonden maken andere keuzes, hun motiveringen ken ik niet", reageert vakbondsvoorzitter Reinier Castelein van De Unie tegenover RTL Z. "Picnic is een jong bedrijf en enorm in ontwikkeling. Ze hebben net weer honderden mensen aangenomen en bezorgen naast boodschappen ook bloemen van Bloomon en pakketjes van DHL, en ze doen retouren."

It-gedreven 

Castelein begrijpt het besluit van de rechter dan ook en daarmee het verlies van FNV. "Zo'n rechtszaak verlies je niet voor niets. Bij Picnic werken allerlei andere mensen die niets met de traditionele supermarkt te maken hebben. Ze hebben ook geen fysieke winkels of winkelwagentjes en zijn vooral it-gedreven."

De Unie hoopt komende week een definitief cao-akkoord te bereiken voor de circa vierduizend medewerkers van Picnic.

Lees meer over
PicnicCaoSalarisSupermarktPost