Bedrijven

Aantal faillissementen neemt toe, één op de vijf bedrijven in gevarenzone

Door Gert-Jan Verstegen··Aangepast:
© Hans de Bruijn / RTL NieuwsAantal faillissementen neemt toe, één op de vijf bedrijven in gevarenzone
RTL

De coronacrisis grijpt hard om zich heen. Het aantal faillissementen is in de afgelopen week dan ook opnieuw gestegen. 94 bedrijven, inclusief eenmanszaken, gingen kopje onder, meldt het CBS. Dat zijn er twintig meer dan een week eerder. En veel meer bedrijven zitten in de gevarenzone.

Vergeleken met vorig jaar valt het aantal faillissementen nog mee. Dit jaar gingen er tot half april twaalf bedrijven meer failliet. In dat cijfer zijn de eenmanszaken niet meegeteld.

Het waren vooral groothandels, horeca, reclame- en architectenbureaus die bankroet gingen. Maar ze zijn dus lang niet de enige. RTL Z sprak met meerdere ondernemers die door corona het hoofd niet meer boven water konden houden.

Gordijnen voor hotels en cruiseschepen

Bij gordijnenmaker Confexx kunnen ze erover meepraten. Het bedrijf, opgericht in 1927, wist de vorige crisis succesvol te doorstaan. Als overlevingsstrategie werd toen gekozen om te stoppen met het maken van gordijnen voor consumenten.

Er lagen nieuwe kansen in de toerismesector. Hotels en cruiseschepen hebben immers ook gordijnen nodig, legt directeur Aat, die liever niet met achternaam genoemd wil worden, uit.

Net een nieuw pand

Precies die branche voelde als eerste de klappen van corona. "Sinds begin januari kwam de ene na de andere annulering. Reizen werden gecanceld. Er brak paniek uit bij opdrachtgevers", vertelt hij. Omdat ook lopende facturen niet meer werden betaald, maar de kosten wel doorlopen, zat er niets anders op dan faillissement aanvragen. Zicht op nieuwe opdrachten was er niet meer.

Confexx stond op het punt om te verhuizen naar een nieuwe vestiging in Zoeterwoude, waardoor er minder vet op de botten zat. "Daar hebben we veel geld in geïnvesteerd." Toch hoopt de directeur dat het nieuwe pand alsnog gebruikt kan gaan worden. Ze zijn in gesprek met overnamekandidaten.

Een op vijf bedrijven in gevarenzone

Ruim 560.000 Nederlandse bedrijven zijn door corona in de gevarenzone gekomen, zegt financieel adviseur Graydon. Dat is bijna één op de vijf van alle bedrijven. Ongeveer de helft van die bedrijven was voor de coronacrisis financieel gezond.

Bedrijven in de cultuur-, sport- en recreatiebranche worden het meest geraakt door corona. Ook de horeca en het onderwijs hebben het zwaar.

Geen concerten, geen merchandise

Ook Merchandise.nl van de Brabantse ondernemer Richard Theuws ging met weinig vet op de botten de coronacrisis in. Door privé-omstandigheden, zijn vrouw is ernstig ziek, kon hij vorig jaar geen topjaar draaien. "We hadden een hele goede 2020 nodig om erbovenop te komen."

Maar door corona is dat potentiële topjaar in een klap weggevaagd. Een andere uitweg dan faillissement aanvragen zat er niet meer in. Er was volgens Theuws geen uitzicht op geld verdienen, nu alle evenementen hoe dan ook tot 1 juni zijn geannuleerd.

'Heftige beslissing'

Merchandise.nl levert, de naam het al zegt, merchandise voor bijvoorbeeld concerten, festivals en voetbalwedstrijden. Onder meer Paaspop is een klant van hem. Dat festival had eigenlijk afgelopen weekend plaats moeten vinden.

Omdat de kanker bij zijn vrouw terug is gekomen, wil Theuws zich nu focussen op hun privéleven. Ondernemen zit er even niet in. "Je komt een paar keer op een bepaald punt om een heftige beslissing te nemen. Dit is ook zo'n beslissing."

Zonder theaterprogramma geen inkomen

Voor theaterliefhebbers in Boxmeer zal de periode na corona anders zijn. Het pittoreske, kleine theater De Weijer heeft ook faillissement aan moeten vragen. Eigenaar Peter-Paul Kissels ziet er geen toekomst meer in.

Deels omdat hij nu al een programmering moet maken voor het najaar en dat is lastig. Het zijn onzekere tijden in de theaterwereld en alle theaters proberen artiesten binnen te halen. "Ik kom daar nu als klein theatertje niet tussen. Dus zit ik over drie maanden met de gebakken peren."

Failliet theater in Boxmeer.© Hans de Bruijn / RTL Nieuws
Failliet theater in Boxmeer.

Anderhalvemetereconomie

Daarnaast ziet hij het niet gebeuren dat hij de zaak rendabel draaiende kan houden in een anderhalvemetereconomie waar iedereen verder uit elkaar moet zitten. "Bovendien zijn mijn bezoekers allemaal minimaal 50-plus. Die gaan in het najaar echt niet samen in het theater zitten."

Subsidie krijgt Kissels niet. De stekker is dus uit het theater en de bijbehorende horeca getrokken. Wel blijft een deel van het gebouw open dat hij verhuurt als bibliotheek en yogastudio.

Duizenden studenten zonder bijbaan

De eerder genoemde faillissementen zorgen ervoor dat waarschijnlijk tientallen mensen hun baan verliezen. Dat is wel anders bij het faillissement van het Nijmeegse bedrijf Eventure. Dat heeft tot gevolg dat tussen de drieduizend en vierduizend voornamelijk jongeren hun bijbaan kwijt zijn.

Eventure zorgt dat er op festivals, concerten en andere evenementen personeel achter de barren staat. "We stonden op het punt om een fantastisch jaar te gaan doen. We hadden een mooie, spannende agenda met Sail Amsterdam, Lowlands, Mysterland…", vertelt oprichter en eigenaar Rob Seveke.

Eventure leverde horecapersoneel op festivals, zoals hier op Lowlands.© ANP
Eventure leverde horecapersoneel op festivals, zoals hier op Lowlands.

'Het is mijn kindje'

De onzekerheid of hij dit jaar en wellicht ook volgend jaar überhaupt nog opdrachtgevers heeft doet het bedrijf nu de das om. "We zijn een seizoenbedrijf dat tussen maart en oktober zijn centjes moet verdienen."

Dinsdag heeft hij met pijn in zijn hart het personeel per brief ingelicht dat het er voor hen op zit. "Het is mijn kindje. Toch krijg ik positieve reacties van ouders, omdat hun kinderen bij ons gewerkt hebben. Een moeder die me bedankt voor de mooie tijd die haar zoon heeft gehad. Dat doet me heel veel goed."

Lees meer over
GraydonCBSFaillissementCovid-19CoronavirusCoronacrisis in NederlandOndernemersZ link in bio