NOW-staatssteun AEX-concerns? De meeste niet, Akzo en Unibail twijfelen
Geen enkel AEX-bedrijf doet vooralsnog een beroep op staatssteun in de vorm van de NOW-regeling. Twee bedrijven hebben nog geen beslissing genomen: verfmaker AkzoNobel en vastgoedfonds Unibail-Rodamco.
Dat blijkt uit een rondgang van RTL Z langs de 25 bedrijven die in de AEX-index zijn opgenomen. Van die 25 heeft alleen Randstad aangegeven dat het voor flexmedewerkers gebruik wil maken van de NOW- regeling.
De multi-nationals AkzoNobel en Unibail-Rodamco hebben verder nog geen duidelijkheid gegeven of zij ook staatssteun willen.
Bedrijven kunnen een beroep doen op de NOW-regeling, waarbij de overheid tot 90 procent van de salarissen van mensen overneemt, tot een maximumbedrag van 9500 euro per persoon per maand.
Werkgevers hoeven dan nog maar 10 procent van het loon te betalen. Ook vakantiegeld en pensioen worden meegenomen in de regeling. De gedachte achter de NOW-regeling is dat zoveel mogelijk banen behouden blijven.
AkzoNobel
Stel dat AkzoNobel een beroep zou doen op de NOW-regeling, dan zou dat de overheid en daarmee de belastingbetaler miljoenen euro's kunnen kosten op basis van de 2500 werknemers in Nederland en de 1,5 miljard aan loonkosten die het bedrijf voor álle medewerkers wereldwijd had in 2019.
Een exact bedrag is lastig. Ten eerste heeft Akzo de productie voor zover bekend niet stilgezet in Nederland en de NOW geldt voorlopig voor drie maanden.
De onderneming zegt te kijken naar de voorwaarden en de noodzaak om gebruik te maken van de regeling. Op dit moment is er nog geen beslissing over genomen, zegt een woordvoerder.
121 miljoen voor aandeleninkoop
Het is niet dat AkzoNobel er financieel slecht voor staat. Zo is de onderneming zelfs bezig met een aandeleninkoopprogramma. Tussen 6 en 10 april kocht het nog voor 12,1 miljoen euro aan eigen aandelen in. Van de doelstelling om voor 500 miljoen euro eigen aandelen in te kopen was toen 460 miljoen euro gehaald.
Sinds de eerste coronadode in Nederland viel, op 6 maart, besteedde AkzoNobel 120,9 miljoen euro aan de inkoop van eigen aandelen.
AkzoNobel wil verder over 2019 een dividend uitkeren, voorgesteld is 1,90 euro per aandeel. Daarvan is al 0,41 euro uitgekeerd als interimdividend.
Unibail-Rodamco
Vastgoedbelegger Unibail-Rodamco-Westfield, zoals de naam voluit luidt, geeft geen duidelijkheid of het steun in het kader van de NOW-regeling wil aanvragen.
Het bedrijf wil geen commentaar geven op de vraag of het steun wil vragen. Wel heeft WFD Unibail-Rodamco, één van de bedrijven waarin aandeelhouders van Unibail-Rodamco-Westfield een belang hebben, in het jaarverslag over 2019 aangegeven dat het gebruik zal maken van elke relevante faciliteit van overheden die erop gericht zijn om bedrijven door de crisis te helpen.
Ook Unibail-Rodamco-Westfield kan zich qua financiële reserves prima zonder staatssteun redden. Het bedrijf had het eind december maar liefst 10,2 miljard euro aan liquide middelen en kredieten die het bij banken kan opnemen.
Bijna alleen vastgoed buiten Nederland
Voor het geld hoeft Unibail-Rodamco-Westfield het ook niet te doen. WFD Unibail-Rodamco had volgens het jaarverslag over 2019 maar 5 werknemers in Nederland.
Op vragen hoeveel mensen er in totaal voor Unibail-Rodamco-Westfield werken in Nederland heeft het nog niet gereageerd. Het concern heeft vooral winkelcentra in de VS en Frankrijk. Slechts 3 procent van het vastgoed van het bedrijf is in Nederland. Unibail-Rodamco-Westfield heeft twee hoofdkantoren: in Parijs en op Schiphol. Het bestuur zit echter in Parijs.
Geen slotdividend
Unibail-Rodamco-Westfield heeft wel een aantal maatregelen genomen met het oog op de coronacrisis. Het bedrijf besloot eind maart om het slotdividend van 5,40 euro per aandeel niet uit te keren. Het interimdividend van (ook) 5,40 euro per aandeel is wel uitgekeerd.
Het bestuur en het hoogste managementteam van Unibail-Rodamco-Westfield plus de comissarissen leveren tijdelijk 25 procent van salaris in. De hoogste bestuurders van de werkmaatschappijen in de VS en Europa krijgen 20 procent minder uitbetaald.
ASMI en ArcelorMittal: geen commentaar
ASMI, toeleverancier aan de chipindustrie, en staalfonds ArcelorMittal willen niets zeggen op de vraag of zij gebruik maken van de NOW-regeling. Zij verwijzen naar de 'gesloten periode', dat is een periode voorafgaand aan de publicatie van kwartaalcijfers waarin geen koersgevoelige informatie wordt gecommuniceerd.
Als bedrijven gebruik maken van de NOW-regeling dan hoeft dat niet te worden gemeld, aldus toezichthouder AFM. Wel heeft de ESMA, het Europese overkoepelende orgaan van toezichthouders op de beurzen opgeroepen transparant te zijn over de gevolgen van het coronavirus.
ASMI optimistisch
ASMI komt vandaag na beurs met de resultaten over het eerste kwartaal, ArcelorMittal op 7 mei. Eind februari publiceerde ASMI over het vierde kwartaal een recordomzet, fors meer winst en een hoge orderontvangst.
Voor het eerste en het tweede kwartaal was de onderneming optimistisch. Het lijkt niet aannemelijk dat ASMI een beroep doet op NOW.
ArcelorMittal
Een woordvoerder van ArcelorMittal zegt dat er nauwelijks activiteiten zijn in Nederland. Het concern heeft hier wel wat activiteiten op het gebied van verkoop en distributie, er is een bedrijf dat materialen voor de bouw levert, en een onderdeel dat stalen buizen voor funderingen maakt.