Accountants van frauduleus Wirecard aangeklaagd
De SdK, de Duitse organisatie die opkomt voor belangen van particuliere beleggers, klaagt accountants van EY aan. Deze hadden over het hoofd gezien dat bij Wirecard kasgeld van 1,9 miljard euro helemaal niet blijkt te bestaan.
Het drama rond de Duitse betalingsverwerker Wirecard, een branchegenoot van het Nederlandse Adyen, is weer wat groter geworden.
Drie mensen aangeklaagd
Drie accountants van EY zijn aangeklaagd door SdK (Schutzgemeinschaft der Kapitalanleger, oftewel de Duitse evenknie van de Vereniging van Effectenbezitters). Deze organisatie komt op voor de belangen van beleggers. Van de drie mensen die zijn aangeklaagd, werken er twee nu nog bij EY.
Een accountant controleert of de boekhouding klopt en onder meer beleggers varen daarop. Als de accountant een handtekening zet, dan mag je er vanuit gaan dat de cijfers correct zijn.
Tien jaar gecontroleerd
EY controleerde echter meer dan tien jaar de boeken van Wirecard en al die tijd merkten ze niet op dat bankafschriften uit de Filipijnen vervalst waren. Dat betekent dat 1,9 miljard euro die Wirecard zei te bezitten, mogelijk helemaal niet bestaat.
Dat bleek echter pas onlangs. De schade is inmiddels niet te overzien. De beurskoers kelderde van ruim 104 euro vorige week woensdag, tot nu minder dan 2 euro.
'Niet geschikt als accountant'
Beleggers hebben circa 14 miljard euro in rook zien opgaan. De topman is opgestapt en opgepakt en het bedrijf heeft faillissement aangevraagd.
SdK heeft dusdanig weinig vertrouwen in EY, dat het zelfs zegt tegen te zullen stemmen als andere bedrijven EY als accountant willen aanstellen. "EY is niet geschikt als accountant", zeg SdK.
'Niemand kon deze fraude zien'
Tegen de Amerikaanse zakenzender CNBC probeert EY de situatie nog enigszins te redden door te zeggen dat er sprake was een 'uitgebreide en geavanceerde fraude, waarbij verschillende partijen bij instanties over de hele wereld betrokken waren, met het doel om te bedriegen'
'Zelfs de meest robuuste en uitgebreide accountantprocedures' hadden de fraude niet kunnen ontdekken, zo probeert EY zijn hachje te redden.
Begin deze eeuw ging het grote accountantskantoor Arthur Andersen ten onder nadat bij het Amerikaanse Enron een boekhoudschandaal bleek te bestaan. Arthur Andersen was de accountant van Enron.