CPB: steun alleen de zzp'er die het echt nodig heeft
Alleen zelfstandig ondernemers die geen of weinig vermogen hebben, moeten vanaf oktober nog steun krijgen van de overheid. Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB) in een rapport.
Een andere optie is het helemaal stoppen van coronasteun aan zzp'ers. En dat ligt het meest voor de hand, schrijft het CPB in het rapport waarin het verschillende scenario’s uitwerkt voor als de Tozo-regeling voor zzp'ers op 1 oktober vervalt.
Met die Tozo-regeling kunnen zelfstandigen hun inkomen tot bijstandsniveau aanvullen.
Alleen zzp’ers met weinig vermogen
Maar die regeling komt eigenlijk het beste tot zijn recht bij zzp'ers met weinig vermogen, schrijft het CPB. Zonder steun krijgen ondernemers met veel vermogen een financiële prikkel om over te stappen naar een andere sector.
"Het stimuleert zzp'ers om hun werkzaamheden aan te passen aan de nieuwe situatie", aldus het CPB.
Stimulans
Als de onderneming voor lange tijd onrendabel is, is het beter voor de ondernemers en de economie dat zzp'ers iets anders gaan doen, zoals het wisselen van sector, tijdelijk in loondienst gaan of op zoek gaan naar een nieuw bedrijfsmodel, schrijft het planbureau.
Maar zolang zzp'ers terug kunnen vallen op die steun, dan is die stimulans om over te stappen er niet.
Raar voorstel
"Ik vind het een raar voorstel", zegt Roos Wouters van Werkvereniging, belangenorganisatie voor zzp’ers. Want ook zzp’ers die de steun ontvangen, vallen terug op hun vermogen, zegt zij. Niet alleen de zzp'ers die veel vermogen hebben. "Op deze manier is die buffer heel snel op."
En in een stimulans om over te stappen naar een andere sector of in dienst gaan, gelooft ze niet zo. Ondernemers hebben nu wel iets anders aan hun hoofd, lijkt ze te willen zeggen.
"Wanneer je bezig bent met überhaupt brood op de plank krijgen, blijkt uit onderzoek, stimuleert het niet je creativiteit om een plan te bedenken om geld te verdienen." Wouters vindt het schrappen van de steun aan zzp'ers dus een onverstandig plan.
Vervangbaar
In het rapport schrijft het CPB dat zzp'ers makkelijk vervangbaar zijn en dat er bij het wegvallen van een zzp'ers een stuk minder economische schade is, dan bij het wegvallen van een groot bedrijf. En dat steekt Wouters.
"Ik vind het vreemd hoe er gerekend wordt. Ik vind het het dieptepunt van het anti-zzp sentiment wat er op dit moment is en het verheerlijken van het grootbedrijf", zegt ze.
"Terwijl ik denk: de meeste zzp'ers hebben een grotere buffer en kunnen de drie maanden wel uitzingen. KLM kan dat niet. Ik snap niet hoe je dat vergelijkt."
Noodoplossing moet blijven
Wouters denkt dat er dus een goede noodoplossing moet blijven voor mensen die dat nodig hebben. "Zzp'ers zijn vaak trotse mensen. Die gaan echt geen steun trekken als ze dat niet nodig hebben.”
Er zou vooral steun moeten komen in de sectoren die op hun gat liggen, zodat juist daar zzp'ers steun krijgen om te kijken hoe ze door kunnen, in hun eigen sector of een andere, vindt Wouters.