Volop vacatures

Op zoek naar werk in coronatijd? Hier vind je die baan wel

Door Maarten Veeger··Aangepast:
© ANPOp zoek naar werk in coronatijd? Hier vind je die baan wel
RTL

Terwijl veel mensen de laatste maanden hun werk verliezen, zijn er ook nog volop vacatures. Volgens uitkeringsinstantie UWV is er een flinke lijst met banen waar werkgevers nog zitten te springen om mensen. Al zullen veel mensen er wel eerst een hele tijd voor moeten gaan leren.

De sectoren waar de harde klappen vallen deze coronacrisis, liggen voor de hand: in de horeca, verkoop, beveiliging en logistiek zijn nauwelijks nog banen. Het zijn sectoren die voor corona te maken hadden met juist een enorme behoefte aan personeel.

Maar ook baliemedewerkers en secretariële medewerkers bij bijvoorbeeld banken zijn steeds minder gevraagd, vertelt Mechelien van der Aalst, arbeidsmarktadviseur bij UWV.

"We zien een duidelijke omslag op de arbeidsmarkt, waarbij het aantal kansrijke beroepen afneemt en een flink aantal beroepen duidelijk minder goede kansen biedt dan voor de coronacrisis. Inmiddels neemt de vraag naar personeel ook weer wat toe en daarmee ook de kans op werk, maar bij veel beroepen nog niet tot het niveau van voor corona." 

Herstel coronadip zet door: opnieuw meer vacatures
Lees ook

Herstel coronadip zet door: opnieuw meer vacatures

Kansen op een baan

Waar volgens het UWV de kansen op een baan nog onverminderd goed zijn, zijn de zorg, het onderwijs, bij de overheid en met nog wel wat onzekerheden ook in de bouw en industrie. Maar volgende week beginnen, lukt meestal niet.

"Want wat geldt voor vrijwel al die vacatures is dat om- of bijscholing noodzakelijk is", aldus Van Aalst. En dat kost veel tijd. 

"Bij beroepen op middelbaar niveau moet je er zeker een jaar tot anderhalf voor uittrekken. Al hangt het af van het type baan."

Leren en verdienen

Een horecamedewerker bijvoorbeeld die zich wil laten omscholen heeft daar meerdere mogelijkheden voor, zegt Van Aalst.

"Zo kan je vaak als zij-instromer een Beroepsbegeleidende Leerling worden. Zo’n BBL'er werkt dan 4 dagen en gaat 1 dag naar school. Dat is interessant voor volwassenen. Zo’n opleiding tot bijvoorbeeld zorgmedewerker kan sneller gaan dan bij iemand die net van school komt omdat basisvakken zoals Nederlands vaak niet meer hoeven."

Om zo’n baan te vinden kun je als je een WW-uitkering hebt terecht bij het UWV waar een adviseur te helpt met zoeken. Maar er zijn ook leer/werkloketten, vaak bij het UWV in alle regio’s waar iedereen terechtkan. En je kunt ook naar een adviseur voor loopbaanontwikkeling. Sinds 1 augustus worden de kosten daarvan door de overheid vergoed.

'Er zijn specifiche vacatures bij veel gemeenten. Maar daar moet je eerst jaren voor studeren.'

Banen bij de gemeente

Ook op hoger niveau zijn er veel vacatures maar vaak in heel specifieke banen. Van Aalst: "Zo is er bij de gemeenten in Nederland veel behoefte aan experts in ruimtelijke ordening, planologen en milieudeskundigen. Omdat gemeenten vaak huizen willen bouwen. Maar om daarvoor in aanmerking te komen heb je de juiste opleiding nodig die toch gauw 3 tot 4 jaar duurt."

Er is look grote behoefte is aan accountants en gezondheidszorgpsychologen (GZ-psychologen). Maar daar is een academische opleiding voor nodig.

Toch is dat het overwegen waard voor degenen die dat aankunnen, meent Van Aalst. "Voor al die banen waar we nu veel vacatures zien, denk ik dat die ook voor de lange termijn perspectief bieden."

Lees meer over
UWVGezondheidszorgOuderenzorgPsychologieArbeidsmarktCoronacrisis in NederlandNederland