Olie nog de moeite waard?

'10 procent van olievoorraad wereldwijd zal nooit worden gewonnen'

Door RTL Z··Aangepast:
© AFP'10 procent van olievoorraad wereldwijd zal nooit worden gewonnen'
RTL

Door de coronacrisis is de vraag naar olie enorm afgenomen, waardoor de olieprijs gekelderd is. Tegen die achtergrond is het niet gek dat sommige olievelden naar alle waarschijnlijkheid nooit ontgonnen zullen worden.

Sterker nog: 10 procent van de olie die wereldwijd gewonnen kan worden, zo'n 125 miljard vaten, blijft in de grond. Dat verwacht het Noorse energieadviesbureau Rystad.

Fossiele brandstof steeds goedkoper

De coronacrisis versnelt de overgang naar schonere energie, stelt persbureau Bloomberg. Fossiele brandstoffen worden daardoor (nog) goedkoper de komende decennia. De uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen die met het gebruik ervan gepaard gaat, wordt daarentegen steeds duurder betaald. 

Voor oliemaatschappijen is het daarom niet of nauwelijks de moeite waard om bepaalde olievoorraden aan te boren of te ontwikkelen. Een voorbeeld is het Sea Lion-project bij de Falklandeilanden, voor de kust van Argentinië. Dat olieveld werd in 2010 ontdekt.

Tien jaar en miljoenen aan investeringen later is er nog geen druppel olie gewonnen. Investeerder Premier Oil schreef in juli omgerekend 169 miljoen euro af op het project, omdat het er niet naar uitziet dat dat nog gaat gebeuren.

'Shell krijgt kritiek over oliewinning teerzanden'
Lees ook

'Shell krijgt kritiek over oliewinning teerzanden'

In hun laatste kwartaalcijfers schreven oliereuzen als Shell en BP al miljarden af op de olie- en gasvoorraden die ze nog in de grond hebben zitten. 

Niet makkelijk op te pompen

BP ging zelfs nog een stap verder: het Britse olie- en gasbedrijf wil de komende tien jaar stukken minder olie oppompen. Lastige olievelden worden daarbij in de ijskast gezet ten faveure van makkelijker te ontwikkelen productie zoals Amerikaanse schaalolie, zei BP in juni tegen Bloomberg.

Voorbeeld van zo'n lastig olieveld voor BP is het Sunrise-project in Alberta, Canada. Daar wordt olie gewonnen uit teerzand. Omdat de voorraad te diep onder de grond zit om makkelijk op te pompen, moet eerst stoom worden geïnjecteerd om de olie vloeibaar te maken; en dat is een techniek waarbij veel CO2 wordt uitgestoten.

Vlak na het in gebruik nemen, lag de productie van Sunrise op 60.000 vaten per dag. Dat is inmiddels gedaald naar 10.000, onder andere vanwege sterk gedaalde prijzen. Reden voor BP om het uitbaten van teerzand te heroverwegen, aldus Bloomberg.

Onrust op de oliemarkt: krijgen we vaker een negatieve olieprijs?
Lees meer over
EnergieEnergietransitieFossiele EnergieOlieprijsOlie