Bijenkorf zag verplichte sluiting niet aankomen: 'Overvallen door besluit'
De Bijenkorf in Amsterdam moet maximaal tien dagen de deuren gesloten houden omdat er minimaal tien coronabesmettingen onder het personeel zijn. Het warenhuis zag de maatregel niet aankomen en is met stomheid geslagen.
De aankondiging dat de winkel dicht moest, kwam als donderslag bij heldere hemel. "De Bijenkorf is overvallen en verbaasd door de opgelegde sluiting", laat het bedrijf weten.
Gisteren pas op de hoogte
De Bijenkorf hoorde het nieuws ook pas gisteravond. De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland heeft op advies van de GGD besloten dat de zaak voorlopig dicht moet. Die mogelijkheid om winkels en horecagelegenheden tijdelijk te sluiten als de GGD denkt dat zij een besmettingshaard vormen, bestaat sinds enkele weken.
"Dat vind ik natuurlijk ongelooflijk droevig, maar er was geen andere mogelijkheid. Wij doen dat op basis van medisch advies van de GGD nadat er tien medewerkers besmet zijn geraakt op verschillende afdelingen en verschillende vloeren. Daarmee is het heel aannemelijk dat de besmetting ook daar ontstaat, en dat betekent dat het risico te groot is", zei burgemeester Femke Halsema gisteren.
Bron buiten de Bijenkorf?
Daar kijkt de Bijenkorf anders tegenaan. "Bij het merendeel van de besmettingen lijkt de besmettingsbron buiten de Bijenkorf te liggen. Dit is gemeld en bevestigd bij en door de GGD", schrijft het bedrijf.
De GGD was vandaag niet in staat om inhoudelijk op de zaak te reageren.
Een woordvoerder van Halsema vult aan dat niet alleen de plek van besmetting van belang is, maar ook wie er besmet is. "Bij het bron- en contactonderzoek maken we ook onderscheid: is iemand er geweest, of werkt iemand er? Dat laatste is gevaarlijker. Als ze er werken, bij de balie, komen ze met meer mensen in contact."
GGD op bezoek
Opmerkelijk is dat op maandag, een dag voor de bekendmaking, de GGD nog op bezoek is geweest. Toen heeft de winkel de extra maatregelen die werden genomen besproken, waarna de gezondheidsdienst alleen adviseerde om vaker van mondkapje te wisselen en om een instructiefilmpje te delen met het personeel.
"Wij zijn overvallen door het besluit om per direct te moeten sluiten, aangezien er continue contact is geweest tussen de Bijenkorf en de GGD", aldus een woordvoerder.
Om verdere besmetting tegen te gaan had de winkel dus al extra maatregelen genomen, zoals het verplicht dragen van een mondkapje door het personeel en de winkel was extra grondig gereinigd.
Medewerkers in quarantaine
Of de Bijenkorf het nu eens is met de stap of niet, alle medewerkers die tussen 8 en 18 augustus hebben gewerkt gaan tien dagen in thuisquarantaine.
Wat het verder betekent voor de 1400 medewerkers van de winkel, is niet duidelijk. Medewerkers krijgen doorbetaald conform hoe ze ingeroosterd stonden. Bijenkorf antwoordde niet op de vraag van RTL Z of het stappen gaat ondernemen tegen het besluit van de veiligheidsregio, waar ze het blijkbaar niet mee eens is.