Bezuinigingsplannen

Akkoord KLM en bonden over loonoffer grond- en cabinepersoneel

Door Matthias Pauw··Aangepast:
© Robin UtrechtAkkoord KLM en bonden over loonoffer grond- en cabinepersoneel
RTL

KLM heeft op de valreep een akkoord met de vakbonden weten te sluiten over een loonoffer dat het grond- en cabinepersoneel moet gaan brengen. Vandaag moet topman Pieter Elbers zijn bezuinigingsplannen al aan het ministerie van Financiën laten zien.

Het zal voor het personeel niet als een grote verrassing komen dat zij loon in moeten leveren. Toen KLM 3,4 miljard euro aan staatssteun toegezegd kreeg, was meteen duidelijk dat ook het personeel een bijdrage zou moeten leven aan de kostenbesparingen.

 

Kogel door de kerk: KLM krijgt steunpakket van 3,4 miljard euro
Lees ook

Kogel door de kerk: KLM krijgt steunpakket van 3,4 miljard euro

Tot 20 procent

Het loonoffer kan oplopen tot maximaal 20 procent voor personeelsleden die drie keer modaal verdienen of meer. Bij mensen met een modaal salaris of minder wordt er niet gekort.

Het gewone salaris dat het personeel gestort krijgt, wordt zoveel mogelijk ontzien. Afgesproken is dat een geplande loonsverhoging die niet doorgaat. Als een medewerker daarmee op basis van zijn salaris nog niet genoeg heeft ingeleverd, volgt er een verlaging van bijvoorbeeld de winstedeling over vorig jaar, het vakantiegeld of eventuele bonussen, is het plan. 

Nodig

"Deze afspraken zijn nodig om de leningen van de overheid te verkrijgen en daarmee de toekomst van KLM zeker te stellen en zoveel mogelijk banen te behouden", laat een woordvoerder van KLM weten.

Maar de vraag is nog wel of deze manier van bezuinigen ook voor minister Hoekstra van Financiën goed genoeg is. Er zit immers een aanzienlijk verschil tussen de lonen verlagen en een geplande verhoging terugdraaien.

KLM beaamt dat het plan nog naar de minister moet voor goedkeuring.

Sociaal plan

Maar met loonoffer alleen is niet de enige bittere pil die het personeel moet slikken. Ook zullen er uiteindelijk mensen boventallig worden.

Daarom zijn er naast het loonoffer ook afspraken gemaakt die wat gunstiger uitpakken voor het personeel, vertelt FNV-bestuurder Birte Nelen. Hoewel zij benadrukt dat de precieze regelingen nog moeten worden uitgewerkt, is ze blij dat er overeenstemming is over een hogere vergoeding voor mensen die gedwongen moeten vertrekken, een traject om mensen naar ander werk te begeleiden en het voorkomen van boventalligheid. Dat laatste kan bijvoorbeeld door vrijwillige deeltijd aan te bieden.

Ook zijn er volgens Nelen voor Nederlandse begrippen unieke afspraken gemaakt over een terugkeerregeling. Mensen die worden ontslagen krijgen daardoor voorrang bij sollicitaties als er weer nieuwe vacatures ontstaan.

Geen akkoord met piloten

Hoewel de tijd begint te dringen, is er juist met de grootverdieners - de piloten - nog geen akkoord gesloten.