Aandeelhouders Takeaway gunnen ceo overnameprooi Grubhub beloning niet
De aandeelhouders van Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd, hebben de overname van het Amerikaanse Grubhub goedgekeurd. De voorgestelde beloning voor de topman van het Amerikaans bedrijf werd echter afgewezen.
Dat is een tegenvaller voor de maaltijdbezorger. Dat wilde naast Grubhub ook medeoprichter en topman Matt Maloney overnemen. Hij treedt straks toe tot de raad van bestuur, waar hij naast ceo Jitse Groen komt te zitten. Volgens het bedrijf was het daarbij belangrijk om hem hetzelfde te blijven betalen.
Aandelen
De manier van betalen in de Verenigde Staten en Europa 'verschilt aanzienlijk', aldus het bedrijf voorafgaand aan de aandeelhoudersvergadering. Het riep aandeelhouders daarbij op om in te stemmen met het beloningspakket. "De raad van commissarissen is van mening dat het in het belang is van Just Eat Takeway om de heer Maloney te behouden en hem een concurrerend beloningspakket aan te bieden."
Dat voorstel zag er als volgt uit. Een basissalaris van zo’n 750.000 dollar, dat werd aangevuld met korte- en lange termijnbonussen. Waaronder een in de vorm van aandelen. Maloney kon daarbij tot 1010 procent van zijn basissalaris aan aandelen toegewezen krijgen. Het lijkt erop dat dat te gortig was voor aandeelhouders.
Dat aandeelhouders het voorstel zouden afkeuren, hadden ze niet verwacht bij Just Eat Takeaway. "We dachten dat we een goed voorstel hadden. Daar denkt de aandeelhouder duidelijk anders over", aldus woordvoerder Joris Wilton. "We gaan nu met de heer Maloney en de aandeelhouders in gesprek. Het heeft geen impact op de transactie, maar we willen Maloney wel graag bij het team."
Tegengas
Errol Keyner, adjunct-directeur van de Vereniging van Effectenbezitters, noemt het een goede zaak dat aandeelhouders tegengas geven. "Wij zeggen al langer: bij toekenning van een beloning moeten er serieuze criteria tegenover staan. Dus meer dan alleen het aanblijven van een topman."
Volgens Keyner kijken aandeelhouders steeds serieuzer naar de beloningen van bestuurders. "Veel meer dan 10 tot 20 jaar geleden het geval was. Die eisen voor een bonus waren ook vaak boterzacht en niet veel waard. Beleggers komen daar steeds meer tegen in opstand."