Restaurantketens groeien door: 'Straks is corona weer voorbij'
Ruim driekwart van de horecaondernemers in Nederland leed in de eerste helft van dit jaar verlies. Maar de moeilijke tijd weerhoudt bepaalde restaurantketens er niet van om nieuwe vestigingen te openen. "Groeiplannen gaan door, maar wel op een lager pitje."
Restaurant 't Zusje opende in de afgelopen zomer twee vestigingen. Het bedrijf telt nu dertig restaurants waar je 'bourgondisch kunt tafelen'. Restaurant De Beren telt op dit moment 45 vestigingen in Nederland. In september opende de keten een nieuwe vestiging in Amsterdam Noord. En tijdens de coronacrisis zijn er ook nog 22 bezorgrestaurants bijgekomen.
Het bedrijf zegt uit te willen groeien naar 150 vestigingen. Ook restaurantketen de Eendracht breidde afgelopen zomer uit. In en nabij 't Gooi groeide dit bedrijf van drie naar vijf vestigingen. En biefstukrestaurant Loetje opende dit voorjaar in Eindhoven de 21e vestiging.
'Als corona voorbij is, zijn wij er klaar voor'
Het lijkt te gek voor woorden met een lange lockdown nog vers in het geheugen en de mogelijkheid dat de regering vanavond opnieuw de horeca sluit. Maar restaurant 't Zusje opent mogelijk al snel weer een vestiging.
"In Roermond wachten we alleen nog de vergunning", zegt eigenaar Peter Smits. "Ik realiseer me dat we maar beperkt onze gang kunnen gaan. Maar met de nieuwe vestigingen creëren we ook weer ruimte voor als het straks alles weer mag. Als corona voorbij is, zijn we er dan klaar voor."
Groeien op lager pitjes
Sectorbankier Stef Driessen van ABN Amro verbaast zich niet over dat de ketens ook nu in de coronacrisis nieuwe vestigingen openen. "Die ketens hadden al groeiplannen. Dat gaat gewoon door al is het op een lager pitje."
Volgens Driessen is een bank eerder geneigd om een ketenrestaurant met grote vestigingen of een bezorgrestaurant te financieren dan kleine tentjes in de binnensteden. "Zolang er nog geen goed uitzicht is op een vaccin, geloven we meer in ketens- en bezorgrestaurants."
Betaalbaar
Driessen meent dat het hard nodig is dat de restaurantbranche in Nederland fuseert en zo kosten drukt. "Je ziet het in het buitenland al veel meer. Door een keten te vormen gaan de inkoopkosten per maaltijd omlaag. De Nederlandse horeca is nog heel kleinschalig en daardoor duur."
Volgens Driessen zijn gek genoeg supermarkten de grote concurrent voor de restaurants. "Supermarkten zijn in Nederland relatief goedkoop en restaurants relatief duur. Restaurants moeten echt op hun inkoopkosten gaan letten."
Ongezonde bedrijven
Eigenlijk had Smits in de afgelopen maanden niet twee maar vijf extra 't Zusje-restaurants willen openen. "Maar er komen nu niet zulke goede locaties beschikbaar."
Smits hekelt de overheidssteun die horecaondernemers lange tijd hebben gekregen. Hij heeft daardoor minder keuze bij het zoeken naar locaties voor zijn restaurants. " Het was beter geweest als de steun zou stoppen na de eerste NOW-regeling. Ik gun geen enkele ondernemer een faillissement maar er veel ongezonde bedrijven in de horeca. De steun verpest een gezonde marktwerking waardoor er minder locaties vrijkomen."
Op slot
Zolang de coronacrisis aanhoudt, is het lastig om nog veel meer restaurants aan de keten toe te voegen, zegt Smits. "Nieuwe aanvragen zitten op slot. De restaurants die we onlangs hebben geopend, daar waren we al langere tijd meebezig. Het zijn namelijk lange trajecten. En in de zomer ging het ook wel weer goed. De mensen willen er toch op uit en leuke dingen doen."
Maar dat optimisme heeft plaatsgemaakt voor de vrees voor een tweede lockdown.
Volgens Driessen zullen ketens op den duur hard verder groeien. Het wordt dan een 'the winner takes it all'-verhaal. "Ketens hebben meer macht en kunnen kosten drukken. Daardoor zijn ze winstgevender dan gewone restaurants. Ketens letten vaak sterk op de doorstroomsnelheid van de gasten maar ook in het bereiden van de maaltijden. Zo kun je goed eten bieden tegen een beperkte prijs. En dat samen met loyaltyprogramma's of kortingen in de daluren maakt dat het werkt."
La Place heeft het zwaar
Bij La Place denken ze trouwens totaal niet aan uitbreiding van het aantal locaties. De restaurantketen die onderdeel is van supermarktketen Jumbo heeft het juist zwaar. Dat komt door de coronacrisis en doordat de Hudson's Bay warenhuizen waar vaak een La Place in zat, moesten sluiten. La Place sloot afgelopen coronaperiode 23 vestigingen, 72 bleven er open. Die zorgen maandelijks voor een verlies van 6 à 7 miljoen euro, zo bleek afgelopen zomer.