Omwonenden klagen al lang

Tata Steel steekt 300 miljoen in extra milieumaatregelen

Door Paul le Clercq··Aangepast:
© Olaf KraakTata Steel steekt 300 miljoen in extra milieumaatregelen
RTL

Staalconcern Tata Steel Nederland gaat 300 miljoen euro extra investeren om de uitstoot van stikstof en geur- en geluidsoverlast te verminderen. Tata Steel ligt al tijden onder vuur vanwege milieuoverlast.

Tata Steel in IJmuiden gaat flink meer geld uitgeven om het milieu en de omwonenden te ontzien. Van de investering van 300 miljoen euro gaat de helft naar een zogeheten DeNOx-installatie om de uitstoot van stikstof 'drastisch' te verminderen.

Daarmee komt het bedrijf tegemoet aan de verlangens van gedeputeerde Jeroen Olthof (PvdA) van de provincie Noord-Holland. De provincie heeft samen met de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen het Programma Tata Steel 2020-2050 opgesteld.

80 procent minder stikstof

Hoeveel minder stikstof het staalconcern straks uitstoot, wil woordvoerster Marianne Honkoop van Tata Steel Nederland niet zeggen. Wel zegt ze dat volgens twee externe fabrikanten een reductie van 80 procent kan worden behaald.

De investeringen komen bovenop de normale investeringen van Tata Steel Nederland. Naar verluidt gaat het om tussen de 200 en 220 miljoen euro per jaar. Honkoop wil dat niet bevestigen.

Omwonenden Tata bezorgd om gezondheid: 'Niemand grijpt in'
Lees ook

Omwonenden Tata bezorgd om gezondheid: 'Niemand grijpt in'

Zware metalen

Naast stikstof zal ook de uitstoot van fijnstof en zware metalen 'sterk' worden gereduceerd. Met de bouw van de zogeheten DeNOx-installatie, die voor dit alles moet zorgen, is 150 miljoen euro gemoeid. Dat is dus de helft van de extra investering die vandaag is aangekondigd.

Verder gaat er nog 50 miljoen euro naar de Kooks- en Gasfabriek 2, die de geur- en geluidsoverlast moet verminderen. De overige 100 miljoen euro gaat naar verschillende andere projecten, die onder meer overlast van geur en stof moeten doen dalen.

Vorig jaar werden al 25 projecten onder de naam Roadmap 2030 bekend gemaakt. De plannen die nu zijn bekendgemaakt zijn zowel nieuwe plannen als een versnelde uitvoering van plannen die al in de pijplijn zaten.

Een paar jaar

Honkoop weet niet wanneer de installaties klaar zijn. "De DeNOx-installatie is zo groot als een flatgebouw van een paar verdiepingen, het gaat wel eventjes duren."

Inclusief ontwerp en aanvragen van vergunningen duurt dit project een paar jaar, aldus Honkoop.

CO2

De projecten komen bovenop andere milieu-investeringen van Tata Steel Nederland. Zo werd vorige maand nog bekend dat is begonnen met het project Everest, dat de uitstoot van CO2 met 30 procent moet terugdringen. Daartoe zal CO2 worden afgevangen en worden opgeslagen in lege gasvelden onder de Noordzee.

Overlast voor omwonenden

Volgens Tata gaat het nieuwe pakket maatregelen 'verder dan de wet vraagt'. Honkoop benadrukt dat Tata Steel Nederland onder vuur ligt van de omgeving. Vorige maand kondigde de provincie Noord-Holland aan de komende tijd strenger te handhaven op overlast door Tata Steel.

Inwoners van omliggende plaatsen, zoals Wijk aan Zee, Beverwijk en Heemskerk, klagen al langer over overlast. Zo is er in de omgeving veel meer longkanker dan gemiddeld. Het is niet duidelijk of er een verband is met Tata Steel.

Lees meer over
Tata SteelMilieuvervuilingIJmuidenVelsen-Noord