Action opent de deuren weer, ondanks lockdown
De winkels van de Action gaan vandaag weer open. Gisteren twijfelde de winkelketen nog, maar na overleg met het ministerie van Economische Zaken is een knoop doorgehakt. Het kan zonder kans op een boete, zolang alleen essentiële producten worden verkocht. Dat stelt een woordvoerder van de keten.
Om te voorkomen dat mensen toch fotolijstjes of kerstcadeautjes in hun winkelkar stoppen, zijn alle winkelschappen met niet-essentiële producten afgedekt en zijn die artikelen bij de kassa ook niet te scannen.
Winkels mogen open zolang ze meer dan 70 procent van hun omzet uit eten of drinken halen of als 30 procent van het assortiment uit levensmiddelen bestaat, benadrukte premier Mark Rutte gisterenavond in een debat met de Tweede Kamer. Het gaat dan om eten, maar ook om zaken als toiletpapier.
Action zou volgens het bedrijf aan die laatste regel voldoen, zo verkoopt het schoonmaakmiddel, snoep en koek en sauzen. 40 procent van het assortiment zou uit essentiële goederen bestaan.
Bezorgde medewerkers
Vakbond FNV maakt zich zorgen. Bezorgde Action-medewerkers zouden zich daar gemeld hebben, die bang zijn voor drukte in de winkels. Gisteren stonden al klanten voor de dichte deuren.
Een woordvoerder van de discounter stelt: "Ik ken de verhalen over de bezorgde medewerkers alleen van de Wibra, maar bij ons speelt het niet. De meeste personeelsleden willen juist graag weer aan het werk en zijn blij dat we open gaan. Er is heel positief gereageerd, ook omdat ze de klanten willen helpen die om opening vragen."
Winkelpersoneel loopt bovendien geen extra risico, meent het bedrijf. Zo wordt de drukte gereguleerd door het aantal karretjes te beperken. Als die op zijn, mogen klanten niet naar binnen. "Verder vragen we klanten om kort te winkelen en alleen te komen."
De Action is niet de enige winkelketen waar consumenten toch terecht kunnen. Gisteren opende HEMA al alle filialen. Ook daar worden alleen essentiële producten verkocht. En de Wibra overweegt ook om open te gaan.
Winkels die geen essentiële goederen verkopen, moeten nog wel dicht blijven. Ze mogen wel via pakketjes bij de mensen thuis bezorgen. Als het brancheorganisatie INretail ligt, komt hier snel verandering in. Woordvoerder Paul te Grotenhuis: "We pleiten voor een afhaalsysteem, waarbij je als klant een tijdstip reserveert om het pakketje bij de winkeldeur op te halen. Zo kun je de drukte reguleren en hebben de winkeliers toch meer omzet."
De regels
Twee dagen nadat premier Rutte een lockdown aankondigde, is er een totale chaos bij winkels. Wat mag er nu wel en wat mag er niet?
Ik heb een winkel, mag ik mijn deur openen?
Dat ligt eraan wat voor producten u verkoopt. In zijn speech van maandagavond had premier Rutte het over de sluiting van niet-noodzakelijke winkels.
Rutte zei: “Alleen de winkels voor eerste levensbehoeften blijven open. Dat zijn dus de supermarkten, de bakkers, de slagers en andere levensmiddelenzaken, inclusief de weekmarkten. Het zijn ook de drogisterijen, stomerijen, opticiens en thuiszorgwinkels. Maar verder moeten dus alle kledingboetieks, bouwmarkten, warenhuizen, meubelzaken, tuincentra, elektronicazaken, winkels voor huisraad en wat u verder ook maar kunt bedenken de deuren sluiten.”
Ja maar, de Hema is ook open en dat is een winkel voor huisraad?
Dat klopt. Hoewel Rutte het alleen over winkels had, gaat het in werkelijkheid om noodzakelijke producten, bleek bij een later Kamerdebat. Bij de Hema verkopen ze ook worst en wijn.
Maar dan ga ik in mijn kledingwinkel ook eten verkopen.
Leuk bedacht, maar dat mag niet. Bepalend is waar een winkel in hoofdzaak op is gericht, zo zei premier Rutte gisteren in een Kamerdebat.
Hoe zit dat?
In uw winkel moet voor zeventig procent omzet gehaald worden uit levensmiddelen. Het gaat dan niet alleen om eten, maar ook om schoonmaakmiddel, douchegel en toiletpapier.
Rutte doelde daarbij onder meer op bakkers en supermarkten. Er is een escape. Als u niet hoofdzakelijk levensmiddelen omzet, maar die wel in uw assortiment had mag u die producten blijven verkopen. De andere schappen moeten dan afgedekt worden. Als vuistregel houdt de overheid aan dat er meer dan 30 procent aan levensmiddelen in de schappen moest liggen op 15 december.
De bouwmarkt heeft een afhaalbalie staan. Mag ik dat ook?
Voor bouwmarkten zijn een uitzondering gemaakt. Klanten die vooraf een online bestelling hebben gedaan, kunnen die bij de bouwmarkt afhalen. Dat doet de overheid 'omdat er ook wel eens iets kapot gaat in huis', aldus Rutte. Maar als u geen bouwmarkt bent, mag u geen afhaalbalie plaatsen.
Ik heb een online webshop, mag ik die open houden?
Dat mag, zolang de bestelde producten maar bij de mensen thuis worden afgeleverd en ze niet naar de winkel komen.
Er zijn klanten die bij mij al een pakketje besteld hebben en dat op zouden komen halen in de winkel.
Dat kan niet. U mag de pakketjes wel opsturen.
Ik snap er niets meer van?
Dat begrijpen we. Bij de overheid zijn ze het spoor ook deels bijster. Er is een goede kans dat later op de dag de regels weer veranderen, omdat het toch te druk in de binnenstad blijft. “We zijn nog altijd aan het puzzelen", zegt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken. De overheid probeert de regels nog te verhelderen en het kan zelfs zijn dat ze nog worden aangepast.