Door corona getroffen werkgever mag geen vakantiedagen schrappen
Koffiebedrijf Selecta mag van de rechter slechts beperkt een beroep doen op zijn werknemers om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. De Zuid-Hollandse werkgever wilde een loonsverhoging uitstellen, en deels vakantietegoeden wegstrepen. Het eerste mag wel, het tweede niet. "Vakantie is een groot goed."
Selecta uit Dordrecht levert thee- en koffiemachines aan bedrijven en horeca en was in 2019 goed voor 657 voltijdsbanen en een jaaromzet van 118 miljoen euro. De onderneming is een dochter van het gelijknamige Europese concern, dat in handen is van het Amerikaanse private equitybedrijf KKR.
Omzetdaling
Vorig jaar werd Selecta zwaar getroffen door de gevolgen van de coronapandemie. Door de lockdowns namen klanten minder koffie, thee en machines af en daalden de omzetten van het bedrijf aanzienlijk.
In april liet de directie het personeel weten maatregelen te willen nemen om 900.000 euro te besparen en de overlevingskansen van het bedrijf te vergroten.
Vakantietegoeden inleveren
Zo was Selecta van plan om een toegezegde loonsverhoging uit te stellen tot het nieuwe jaar. Daarnaast wilde het bedrijf dat de werknemers een deel van hun vakantietegoeden inleverden. De Ondernemingsraad gaf een positief advies, maar zes medewerkers stapten naar de rechter om te protesteren.
Volgens de werknemers heeft Selecta de arbeidsvoorwaarden eenzijdig gewijzigd, zonder voldoende zwaarwegend belang. De kantonrechter in Dordrecht is het daar grotendeels mee eens, blijkt uit een vandaag openbaar geworden uitspraak.
Het Zuid-Hollandse koffiebedrijf krijgt van de kantonrechter alleen groen licht voor het uitstel van de loonsverhoging. Daarbij wordt benadrukt dat het gaat om een tijdelijke maatregel waar de Ondernemingsraad mee heeft ingestemd.
"De acute financiële problemen die Selecta ondervindt door de coronapandemie vormden een zodanig zwaarwichtig belang dat de belangen van de werknemers daarvoor naar maatstaven van redelijkheid moeten wijken", aldus de uitspraak.
Batterij opladen
Voor het wegstrepen van vakantietegoeden hanteert de rechtbank echter een veel hogere drempel, met een verwijzing naar Europese regelgeving en rechtspraak die bepaalt dat 'vakantie een belangrijke arbeidsvoorwaarde' is. Werknemers hebben het recht om hun batterij weer op te laden en zo 'hun werk optimaal te kunnen blijven vervullen'.
Daarbij heeft de kantonrechter oog voor het feit dat de Selecta-werknemers tijdens de lockdowns bleven doorwerken en vaak harder moesten werken omdat het bedrijf de tijdelijke arbeidskrachten op straat had gezet.
Uitspraak past in lijn
Arbeidsrechtjurist Pascal Besselink van juridisch dienstverlener DAS is niet verbaasd over de uitspraak.
"Sinds het uitbreken van de coronacrisis volg ik de rechtspraak hierover op de voet. Daarbij zie je dat werkgevers regelmatig arbeidsvoorwaarden willen wijzigen vanwege corona. Bij rechters is er wel begrip voor de ernstige financiële gevolgen voor bedrijven, maar aan het einde van de rit mogen de werkgevers het vaak niet. Die lijn is vrij helder."
Volgens Besselink past de Selecta-zaak naadloos in die lijn.
"Deze werkgever is duidelijk getroffen door corona en heeft het traject netjes doorlopen, met informatiebrieven, overleg met de Ondernemingsraad en een versoepeling. Desondanks heeft de kantonrechter alleen ingestemd met het tijdelijke uitstel van de loonsverhoging, omdat dat geen achteruitgang is. Het bedrijf mag niet aan de vakantiedagen komen; vakantie is een groot goed."