Roemenen uitgerookt

Nederlandse miljardair vergroot greep op windmolenbouwer EWT

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPNederlandse miljardair vergroot greep op windmolenbouwer EWT
RTL

Investeerder Marcel van Poecke heeft zijn greep op de verlieslijdende windmolenbouwer Emergya Wind Technologies (EWT) vergroot. De voormalige olietycoon trekt het belang van de erfgenamen van de Roemeense zakentycoon Dinu Patriciu naar zich toe.

Dat blijkt uit een gisteren openbaar geworden uitspraak van de rechtbank Noord-Holland in Alkmaar.

Windmolenbouwer

Emergya Wind Technologies (EWT) in Amersfoort ontstond in 2004 uit een doorstart van windmolenbouwer Lagerweij. In 2019 bouwde het bedrijf met 173 werknemers (voltijdsbanen) 26 windturbines, en boekte een omzet van bijna 44 miljoen euro.

Sinds 2008 is EWT in handen van een consortium onder leiding van investeerder Marcel van Poecke. Hij werd steenrijk dankzij de verkoop van oliebedrijf Petroplus. Een deel van zijn vermogen, dat door zakenblad Quote wordt geschat op 1,4 miljard euro, stak hij via zijn investeringsvehikel AtlasInvest in andere bedrijven waaronder EWT.

Roemeense aandeelhouder

Tot de mede-aandeelhouders behoort oud-topman Rijkman Groenink van ABN Amro, die eveneens voorzitter van de raad van commissarissen van EWT is. Ook investeerders Wedge Investments en Emerald Technology Ventures bezitten belangen.

Winst voor ‘Groeninks’ windturbinemaker
Lees ook

Winst voor ‘Groeninks’ windturbinemaker

Een andere aandeelhouder van het windmolenbedrijf ten slotte was wijlen Dinu Patriciu, vlak voor zijn overlijden in 2014 de rijkste man van Roemenië.

Dat 'Roemeense' aandelenpakket blijkt nu het middelpunt te zijn van een serie arbitrage- en rechtszaken. Een bedrijf van Van Poecke, dat samenwerkte met de Roemenen, wil dat belang naar zich toe trekken omdat zijn zakenpartners hun financiële verplichtingen niet nakomen.

Beslag op aandelen

Van Poecke vindt dat hij daarom het recht heeft om het 'Roemeense belang' in EWT over te nemen voor nog geen 600.000 euro. Vorig voorjaar gaf het Nederlands Arbitrage Instituut hem gelijk.

Omdat de curator die de nalatenschap van Patriciu afwikkelt niet meewerkt aan de overdracht, kon Van Poecke dwangsommen vorderen en in september beslag laten leggen op de aandelen.

De rechtbank in Alkmaar heeft de Nederlandse investeerder nu toestemming gegeven om de aandelen te verkopen aan zichzelf. Van Poeckes advocaat Gerben Smit bevestigt de voorgenomen transactie, maar zegt verder niet inhoudelijk op de zaak te kunnen ingaan.

Dochter en EWT-commissaris Heleen van Poecke bevestigt dat er sprake is van 'een conflict' omdat de zakenpartners 'herhaaldelijk de gemaakte afspraken niet zijn nagekomen.' Volgens haar groeit het belang van haar familie na de aandelenoverdracht tot 'ongeveer 85 procent'. 

Miljoenenverliezen

Met EWT ging het afgelopen jaren intussen niet zo geweldig. In 2019 steeg de omzet weliswaar met 16 procent tot 43,7 miljoen. Onder aan de streep stond echter een nettoverlies van 3,6 miljoen euro. Het jaar ervoor werd een verlies van 5,5 miljoen euro geleden.

Ook kreeg de windmolenbouwer gevoelige klappen als gevolg van de coronacrisis. In de eerste zeven maanden van vorig jaar halveerde de omzet ten opzichte van de vergelijkbare periode in 2019.

Aandeelhouders moesten EWT in 2019 en 2020 financieel te hulp schieten. Met kapitaalinjecties van ruim 8,5 miljoen euro voorkwamen zij dat het bedrijf omviel. "Zoals u kunt zien aan onze bijdrage aan het eigen vermogen van de onderneming in de voorbijgaande jaren geloven wij in de toekomst van EWT", aldus Heleen van Poecke.

Vooruitzichten beter

Volgens de jaarrekening zijn de vooruitzichten voor de toekomst beter dankzij een stevig orderboek van 52 windturbines, goed voor 47 miljoen euro aan omzet. "Wij denken dat EWT een belangrijke rol kan spelen in het verwezenlijken van de energietransitie", aldus Van Poeckes dochter. "Wij verwachten de komende jaren aanzienlijk te investeren in dat thema." 

EWT zelf onthoudt zich van een toelichting op de juridische procedures tussen de aandeelhouders. De erven Patriciu waren niet direct bereikbaar voor commentaar. De animo van de Roemenen voor de rechtszaak lijkt laag; ze lieten zich zelfs niet vertegenwoordigen in de rechtszaal.

Lees meer over
Marcel van PoeckeRijkman GroeninkDinu PatriciuEmergya Wind Technologies EWTWindenergie