Energietransitie

Druk op Shell om snel te vergroenen neemt toe

Door Maarten Veeger··Aangepast:
© ANPDruk op Shell om snel te vergroenen neemt toe
RTL

De druk van aandeelhouders op Shell om sneller te vergroenen neemt toe. Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) eist morgen in de aandeelhoudersvergadering van Shell meer actie. Grote beleggers als Aegon, Achmea en Nationale Nederlanden lieten eerder ook weten dat ze vinden dat Shell sneller afscheid moet nemen van olie en gas.

Dinsdag is de aandeelhoudersvergadering van Shell. Het bedrijf presenteert daarin een plan waarin het uitlegt hoe het wil gaan vergroenen. De ambitie daarbij is om in 2050 CO2-neutraal te zijn. De uitstoot van CO2 is een van de belangrijkste veroorzakers van de opwarming van de aarde.

Te weinig ambitie

Bestuursvoorzitter Joanne Kellermann van PFZW zegt de vergroeningsplannen van Shell niet te steunen omdat ze te weinig omvatten.

"Het pad dat Shell kiest op weg naar 2050, getuigt nog te weinig van échte verandering.", zo schrijft ze in een blog op de website van het pensioenfonds.

"We vinden dat Shell de komende jaren te weinig inzet op de transitie naar duurzame energie en te veel leunt op CO2-compensatiemaatregelen, zoals de aanplant van bossen. "

Shell profiteert van hogere olieprijs: winst 4,6 miljard euro
Lees ook

Shell profiteert van hogere olieprijs: winst 4,6 miljard euro

CO2-opslag

Shell is ook van plan een van de grootgebruikers te worden van Porthos. In een leeg gasveld over de Noordzee wordt daarbij CO2 opgeslagen.

Daarmee hoopt Nederland te CO2-uitstoot drastisch te verlagen. Porthos kan rekenen op een subsidie van maximaal 2 miljard euro waarmee de opslag betaalbaar wordt voor grote CO2-uitstoters zoals Shell en Exxon-Mobil in de Rotterdamse haven.

Ieder jaar meer

Het activistische aandeelhouderscollectief Follow This probeert al jaren om Shell over te halen meer in te zetten op schone energiebronnen als zon en wind. Volgens oprichter Mark van Baal stemmen ieder jaar meer aandeelhouders met de voorstellen van Follow This mee waarin aan Shell wordt gevraagd om meer in te zetten op die schone energiebronnen.

Die plannen gaan verder dan die van Shell. Follow This wil ook dat de komende tien jaar er echt wat verbetert, terwijl Shell het liever heeft over doelen op de lange termijn.

Voortouw

"Acht van de tien grote Nederlandse institutionele beleggers stemt nu met ons mee", aldus Van Baal. Hij is ook zeer te spreken over dat PFZW nu ook meestemt. NRC berichtte als eerste dat dit fonds nu Follow This steunt.

Van Baal: "Nederlandse institutionele beleggers nemen het voortouw bij het aanjagen van Shell om meer te vergroenen. Alleen Robeco en het ABP steunen ons nog niet."

Ook internationaal neemt de kritiek op Shell en andere oliemaatschappijen toe.

 

Vastgeroest

Toch zal naar verwachting nog maar 10 tot 20 procent van de aandeelhouders Follow This steunen tijdens de digitale vergadering morgen. En zal de overgrote meerderheid van de aandeelhouders traditiegetrouw de Raad van Bestuur van Shell steunen en instemmen met het minder ambitieuze vergroeningsplan.

Van Baal zegt toch optimistisch te zijn: "De manier waarop Shell het klimaatprobleem aan wil pakken is niet houdbaar meer. Steeds meer mensen buiten de grote oliebedrijven zien dat in. Het probleem is nog dat de top van Shell niet wil. Ze hebben nooit anders gedaan."

Hij denkt dat de Shell-top die vaak al decennia bij het bedrijf werkt nog te veel zit vastgeroest in de oude manier van werken waarbij zoveel mogelijk olie en gas oppompen het credo is. "Terwijl iedereen buiten de olie-industrie al lang weet dat het technisch en economisch geen probleem is om snel om te schakelen."

Lees meer over
ShellEnergietransitie