Versoepelingen op werk

Een op de vijf werkgevers wil personeel weer fulltime op kantoor hebben

Door Karin Husslage··Aangepast:
© ANPEen op de vijf werkgevers wil personeel weer fulltime op kantoor hebben
RTL

Na een jaar aan de keukentafel lijkt het bijna vanzelfsprekend dat thuiswerken onderdeel blijft van ons werkende leven. Toch kun je daar niet blindelings vanuit gaan: 1 op de 5 werkgevers geeft aan weer volledig terug te willen keren naar kantoor. En zelf bepalen waar je gaat werken zit er ook niet overal in. "We willen het oude normaal weer oppakken."

Dat blijkt uit een peiling onder 272 werkgevers door DVJ Insights in opdracht van RTL Z. Een vijfde van de werkgevers ziet (gedeeltelijk) thuiswerken niet zitten en maakt plannen om weer fulltime op kantoor te gaan werken als de coronamaatregelen versoepeld worden.

Dat wil ook Michael Bouwens van facilitair dienstverlener Bouwens&. "We hebben met het team echt weer behoefte om naar kantoor te gaan, het oude normaal op te pakken. Ik heb veel jonge mensen in mijn team, die vaak in kleine woningen zitten en daar tegen hun zin moeten thuiswerken. Zij hebben veel behoefte om elkaar te spreken in persoon."

In eerste instantie vonden mensen het fijn om thuis te werken, merkte Bouwens, maar daar is gedurende het jaar een omslag in gekomen. "Er zitten mensen bij die nadrukkelijk het verzoek bij mij hebben neergelegd: kan ik alsjeblieft weer naar kantoor? We zijn een ondernemende club en presteren beter als bedrijf als we bij elkaar komen.”

Thuiswerkplek mag wat kosten: een op vijf kocht voor 2000 euro aan spullen
Lees ook

Thuiswerkplek mag wat kosten: een op vijf kocht voor 2000 euro aan spullen

Weg reistijd, betere concentratie

Het grootste deel van de werkgevers - 59 procent - geeft in de peiling aan dat een mix van op kantoor werken en thuiswerken de nieuwe norm wordt. Het personeel wiens werk thuis gedaan kan worden, zal vaak een, twee of drie dagen op kantoor zijn. De andere dagen werken ze thuis.

Dat sluit aan bij de wens van veel werknemers, die het thuiswerken niet meer willen missen. Zeker de helft van de Nederlanders blijft graag vanuit huis opereren na de coronacrisis, bleek vorig jaar al uit onderzoek van Intermediair en de Nationale Vacaturebank. Mensen waarderen het dat ze geen reistijd hebben, zich thuis goed kunnen concentreren en zelf hun tijd kunnen indelen.

"Mensen geven aan dat ze meer uitgerust zijn en het fijn vinden dat ze bijvoorbeeld 's ochtends nog een uur kunnen sporten voor werk", ziet ook Annerieke Kamphuis, directeur van pr-bureau Whizpr, die zestien medewerkers aanstuurt. "Creativiteit ontstaat lastiger in een Zoom-call, maar routinewerk en een dag rustig doorwerken gaat juist weer heel goed thuis. Dat zelf kunnen indelen vinden mensen fijn."

"Een randvoorwaarde voor succes is elkaar ontmoeten en het kantoor is daarvoor de ideale plek"

Verplichte dagen op kantoor

Toch zal die vrijheid om zelf je tijd in te delen niet voor iedereen blijven. Een grote groep werkgevers (59%) geeft aan dat ze gaan werken met verplichte aanwezigheid op bepaalde dagen van de week. En die dagen worden veelal bepaald door de baas, en niet de werknemer.

Bouwens is ervan overtuigd dat je als bedrijf niet zonder kantoor kan. "Een randvoorwaarde voor succes is elkaar ontmoeten en het kantoor is daarvoor de ideale plek", zegt Bouwens. "Je krijgt het beste team als je elkaar goed kent en als je weet wat er thuis speelt bij iemand. Dat lukt het beste als je even samen kunt koffiedrinken of lunchen, dan heb je oprechte aandacht voor elkaar. Een spontaan moment krijg je niet via een videocall."

Kantoor omgebouwd

Kom je binnenkort weer terug op kantoor na lange tijd, dan is de kans is groot dat je kantoor er niet meer uitziet als voorheen. Meer dan de helft van de bedrijven heeft de indeling van het pand aangepast. Denk aan het aanbrengen van meer vergaderruimten en plekken om koffie te drinken en het verminderen van het aantal werkplekken.

Kamphuis heeft ervoor gekozen om haar kantoor volledig om te gooien en te verhuizen naar een andere plek in hetzelfde monumentale pand in Wageningen. Waar haar mensen eerst in twee open kantoortuinen zaten, zijn er nu acht verschillende ruimtes met een ander doel: vergaderruimten, stilteruimtes voor videobellen en een multifunctionele keuken.

"Ik heb de helft van de werkplekken ingeleverd. Het kantoor krijgt een hele andere functie: een clubhuis waar we kennis delen", beschrijft ze. "Mensen mogen zelf hun agenda indelen, en zullen ook veel op locatie gaan werken, verwacht ik. Work from anywhere is iets wat wij maximaal gaan inzetten."

Lees meer over
ThuiswerkenLink in bio