Wiebe Draijer vertrekt volgend jaar als ceo bij Rabobank
De Rabobank moet op zoek naar een nieuwe bestuursvoorzitter. Wiebe Draijer vindt het volgend jaar oktober - na acht jaar aan het hoofd van de coöperatieve bank - welletjes en stelt zich niet beschikbaar voor een derde termijn.
Dat heeft de Rabobank vrijdag bekendgemaakt. De 56-jarige Draijer trad in 2014 toe tot de raad van bestuur van de bank, na een carrière als consultant bij McKinsey en voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER). In 2018 werd hij benoemd voor nog eens vier jaar.
Daar komt dus geen derde termijn bij. "De afloop van mijn tweede termijn over een jaar zie ik als een natuurlijk moment om plaats te maken voor een opvolger", zegt de scheidend topman. "Tot die tijd blijf ik me natuurlijk met volle inzet en toewijding inzetten voor de coöperatieve Rabobank."
Verlamd door Liborfraude
Onder Draijers leiding kwam de Rabobank na enkele tumultueuze jaren weer in rustig vaarwater terecht. Zo was de bank in de jaren voor Draijer aan het roer stond betrokken bij de grootschalige handel in verlieslatende derivaten. Maar het meest pijnlijk was de zogenaamde Liborfraude. Het kostte toenmalig ceo Piet Moerland de kop.
De London interbank offered rate (Libor) is het rentetarief waartegen banken elkaar wereldwijd geld uitlenen. Bankiers van zestien verschillende banken wereldwijd, waaronder dertig van de Rabobank, hebben jarenlang samengespannen om dit internationaal veelgebruikte rentetarief te manipuleren.
Voor de fraude en het slecht georganiseerde toezicht kreeg de Rabobank in 2013 een boete van opgeteld 774 miljoen euro. Het gros hiervan ging naar Amerikaanse en Britse toezichthouders. Het Nederlandse Openbaar Ministerie ontving 70 miljoen euro. Dat was destijds de hoogste boete.
Gecentraliseerde bank
Draijers grootste wapenfeit is de transformatie naar een meer gecentraliseerde bank met meer bevoegdheden voor de raad van bestuur. Tot 2015 was de Rabobank een coöperatie van meer dan honderd banken, ieder met een eigen bankvergunning en een hoge mate van autonomie.
Marjan Trompetter, voorzitter van de raad van commissarissen van Rabobank, roemt Draijer voor zijn toewijding en inzet. "Hij transformeerde Rabobank naar een missiegedreven, maatschappelijk georiënteerde en eigentijdse coöperatieve bank en als inspirerend en authentieke leider heeft hij Rabobank een menselijk gezicht gegeven."
Wat Draijer, tevens prominent D66-lid, straks gaat doen en wie hem op gaat volgen, is nog niet bekend. Volgens Trompetter geeft de tijdige aankondiging van Draijers vertrek de raad van commissarissen genoeg tijd om een opvolger te vinden.