Unilever is om

Meer dan helft bedrijven doet niets aan hybride werken

Door RTL Z··Aangepast:
© Archieffoto ANPMeer dan helft bedrijven doet niets aan hybride werken
RTL

Omdat het simpelweg niet kan of omdat er geen beleid is: bij ruim de helft van de bedrijven in ons land wordt niets gedaan om mensen deels thuis te laten werken. Het zijn vooral grotere bedrijven die hun personeel stimuleren om regelmatig thuis te werken. Zoals levensmiddelengigant Unilever. "We zijn niet rigide, je kijkt naar wat er aan taken op je bord ligt"

Bijna de helft van bedrijven met meer dan 100 medewerkers, heeft beleid om hybride werken te stimuleren. Bij kleinere bedrijven met maximaal 20 mensen in dienst stimuleert maar één op de vijf bedrijven dit, melden de Kamer van Koophandel en Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van gegevens uit de zogeheten Conjunctuurenquête.

Stimuleren of niet

Ruim een kwart van alle bedrijven is ervan overtuigd dat hybride werken een blijvertje is en stimuleert het dan ook, blijkt uit de steekproef die in oktober van dit jaar is gehouden. 

Ongeveer 20 procent van de bedrijven denkt wel dat hybride werken ook na de coronapandemie zal blijven bestaan, maar doet niets om dit voor het eigen personeel te regelen. Bijna 10 procent doet niets omdat zij denken dat de situatie weer zal worden zoals die voor de coronacrisis was. 

Pas na de file naar kantoor: zo spreiden we straks de drukte op de weg
Lees ook

Pas na de file naar kantoor: zo spreiden we straks de drukte op de weg

Daarnaast is er een vrij grote groep bedrijven (ruim 28 procent van het totaal) die laat weten dat hybride werken geen optie is.

Dat zijn vooral bedrijven uit de horeca, de landbouw en de logistiek. Ook voor bouwbedrijven en fabrieken is hybride werken bij veel bedrijven niet mogelijk. 

© RTL Z

Bedrijven die actief zijn in de zakelijke dienstverlening, onroerend goed of communicatie zijn juist bovengemiddeld enthousiast over hybride thuiswerken. 

Twee dagen thuis

Dat geldt ook voor multinational Unilever, waar medewerkers twee dagen thuiswerken en de rest buiten de deur. Dat hoeft niet per se op kantoor te zijn, legt woordvoerder Fleur van Bruggen uit. Ook bezoekjes aan klanten of partners vallen hieronder. 

Sommige activiteiten kun je beter thuis doen, maar voor andere zaken heb je gewoon je collega's of een andere omgeving nodig, concludeerde het bedrijf na onderzoek, vertelt Van Bruggen. 

Medewerkers mogen zelf indelen wanneer ze naar kantoor komen en wanneer ze thuiswerken. "We zijn niet rigide, je kijkt naar wat er aan taken op je bord ligt", aldus de woordvoerder. "Je moet je agenda er ook een beetje op inrichten: als je een ochtend vol calls hebt, kun je die beter thuis doen want anders zit je alsnog in je eentje in een vergaderzaal."

Een vaste dag

Ieder team heeft een vaste dag dat ieder lid op kantoor is. "Om elkaar één keer in de week ook écht te zien", legt Van Bruggen uit.

Na ruim een jaar thuiswerken was het voor sommige collega's best een drempel om weer naar kantoor te komen, vertelt ze. "Mensen hebben toch een ander ritme ontwikkeld, ook privé met bijvoorbeeld het brengen en halen van kinderen."

Voor de andere dagen dat iemand op kantoor wil werken, moet hij of zij een plekje boeken. Dat is in een nieuw pand, dichtbij Rotterdam Centraal Station. Dat is geen toeval: Unilever stimuleert de werknemers om zo duurzaam mogelijk te reizen.

Wie met het ov naar werk komt, krijgt alles vergoed, in tegenstelling tot wie met de auto komt. Sinds de verhuizing van het oude kantoor in Rotterdam-Zuid krijgen autorijdende medewerkers minder vergoed dan voorheen.

Het bedrijf heeft geen thuiswerkvergoeding, maar biedt personeel wel de mogelijkheid om een thuiskantoor bij elkaar te leasen via het bedrijf Ahrend.

Lees meer over
UnileverKamer van KoophandelCBSHybrideThuiswerken