ICT-ondernemer Sanderink moet zijn ex 2 miljoen euro betalen
Eigenaar Gerard Sanderink van automatiseringsbedrijf Centric moet zijn ex-vriendin Brigitte van Egten bijna 2 miljoen euro aan verbeurde dwangsommen betalen. "Hopelijk brengt dit Sanderink tot een halt", aldus de advocaat van zijn ex.
Sanderink werd vandaag door de voorzieningenrechter van de rechtbank Den Haag veroordeeld tot de betaling, in een uitspraak die nog niet openbaar is gemaakt.
De topman en eigenaar van bedrijven als Centric, ingenieursbureau Antea en bouwbedrijf Strukton is al jaren verwikkeld in een strijd met zijn ex-vriendin, waarbij hij haar in het openbaar van de wildste dingen beschuldigde. Zo zou zij betrokken zijn bij fraude en activiteiten in de porno-industrie.
Dwangsommen opgelegd
Afgelopen jaren verloor Sanderink een trits rechtszaken, waarbij hem dwangsommen werden opgelegd. Die zouden er voor moeten zorgen dat hij zich zou houden aan de voorschriften van de rechters. Maar de ondernemer trok zich daar niets van aan.
Eerder moest Sanderink daarom al 840.000 euro aan dwangsommen betalen. Afgelopen september blijkt Van Egten nog eens voor 4,6 miljoen aan dwangsommen te hebben opgeëist. Daarbij liet zij ook beslag leggen op aandelen en onroerend goed.
Naar de rechter
Sanderink stapte vervolgens naar de rechter, waar hij eiste dat Van Egten haar pogingen tot verzilvering van de dwangsommen zou staken. Volgens de ondernemer loopt er nog een mediation en een onderzoek, waardoor het geld niet geclaimd zou mogen worden.
De Haagse voorzieningenrechter blijkt daar anders over te denken. Die oordeelde vandaag dat Sanderink 1,96 miljoen euro aan dwangsommen moet betalen.
Daarvan is een bedrag van één miljoen euro het gevolg van het wissen van bewijsmateriaal uit zijn telefoon. Nog eens 600.000 euro moet de ondernemer betalen omdat hij een rapport over zijn ex verspreidde dat hij niet eens meer in bezit had mogen hebben.
Bizarre beschuldigingen
Van Egtens advocaat Paul Tjiam van Simmons & Simmons laat weten tevreden te zijn met de uitspraak.
"Sanderink heeft bewijs vernietigd en mijn cliënte onophoudelijk beschuldigd van de meest bizarre zaken. Dat heeft een prijs. Naar mijn weten is dit in Nederland het hoogste bedrag aan dwangsommen dat ooit in een civiele procedure door een natuurlijke persoon moet worden betaald. Hopelijk brengt dit Sanderink tot een halt."
Sanderinks advocaat Paul Acda laat weten dat de ondernemer het niet eens is met de uitspraak, en overweegt in hoger beroep te gaan. Hij wijst erop dat er momenteel nog een mediation tussen de partijen loopt. "Om dit traject niet te frustreren, wenst de heer Sanderink dan ook verder geen commentaar te geven op het vonnis."