Zussen willen alleen verder

Aandeelhouders online juwelier Vedder & Vedder vechten elkaar de tent uit

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPAandeelhouders online juwelier Vedder & Vedder vechten elkaar de tent uit
RTL

Oprichters Esther en Anne Vedder van de succesvolle online juwelier Vedder & Vedder hebben knallend ruzie gekregen met hun zakenpartner. De zussen willen van hem af, maar vinden dat hij te veel geld voor zijn aandelen eist. De zakenpartner vroeg de Ondernemingskamer in te grijpen, maar ving daar bot.

Dat blijkt uit een gisteren openbaar geworden uitspraak van de Amsterdamse Ondernemingskamer, de speciale rechtbank voor conflicten in het bedrijfsleven.

Online juwelier

De tweelingzussen Esther en Anne Vedder (32) begonnen in 2016 een webwinkel, waarmee zij juwelen met een persoonlijk element verkopen. Familievriend Marco van Ramshorst investeerde destijds 10.000 euro in de startup in ruil voor 10 procent van de aandelen.

In de loop van de jaren leende de eigenaar van een Renault-dealer in Nijkerk de webwinkel ook nog eens zo’n 100.000 euro, leningen die overigens inmiddels grotendeels door het bedrijf zijn terugbetaald.

Influencers

Vedder & Vedder boekte in de eerste jaren vooral opstartverliezen. Maar de afgelopen jaren werd de juwelier, die werd aangeprezen door televisiesterren als Chantal Janzen en Sylvie Meis en influencers als Monica Geuze, steeds bekender.

Inmiddels is er op Videoland zelfs een docuserie over de twee onderneemsters te zien.

Wat is toch het geheim van de zusjes Vedder & Vedder?
Lees ook

Wat is toch het geheim van de zusjes Vedder & Vedder?

Dankzij de groeiende bekendheid werd het bedrijf ook financieel een succes. In 2020 boekte Vedder & Vedder een winst van 700.000 euro op een omzet van 7,5 miljoen euro.

Minderheidsaandeelhouder

Nu de zaken zo lekker lopen willen Esther en Anne Vedder van hun minderheidsaandeelhouder af. De oprichtsters boden Van Ramshorst 175.000 euro voor de aandelen die hij vijf jaar geleden voor 10.000 euro kocht.

Maar de 50-jarige investeerder is tevreden met zijn belang en wil dat alleen kwijt als hij er een véél hogere prijs voor krijgt. Hij zou minstens 650.000 euro voor de aandelen willen vangen.

Slimme constructie

Omdat de zussen Vedder dat te gortig vonden bedachten zij een truc. De grootaandeelhouders dreigden de activiteiten van Vedder & Vedder te verkopen aan een ander bedrijf waarvan zij de enige aandeelhouders zijn.

Na liquidatie van de lege huls zou Van Ramshorst dan achterblijven met 10 procent van de verkoopopbrengst, na aftrek van de schulden.

Van Ramshorst liet zich door die dreiging niet uit het bedrijf drukken en stapte naar de Ondernemingskamer. Daar eiste hij een onderzoek naar de gang van zaken bij de online juwelier.

Salarisverhogingen

Naast de dreigende uitholling van het bedrijf wees hij daarbij ook op de salarisverhogingen, die de Vedders zichzelf hadden toegekend zonder hem daar als minderheidsaandeelhouder van op de hoogte te stellen. Hun gezamenlijke jaarinkomen steeg in stappen van 120.000 euro naar 300.000 euro.

De Ondernemingskamer erkent dat die salarisverhogingen beter met Van Ramshorst afgestemd hadden moeten worden, maar vindt dat ze geen reden zijn voor een onderzoek. En omdat de truc waarmee de investeerder onder druk werd gezet uiteindelijk niet is uitgevoerd, is ook daarvoor geen onderzoek nodig.

De Ondernemingskamer wees de eisen van Van Ramshorst afgelopen maandag dus af. Maar daarmee is het conflict tussen de aandeelhouders niet opgelost.

Aan de regels houden

Van Ramshorst zegt desondanks tevreden te zijn over de uitspraak. "Wij hebben weliswaar niet het onderzoek gekregen waarom we vroegen, maar vonden het vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat Vedder & Vedder zich aan de regels houdt, bijvoorbeeld rond de salarisverhogingen. Dat heeft de rechtbank wel bevestigd."

Ook voorkomt de uitspraak volgens de investeerder de 'fratsen' met de verschuiving van de activiteiten. "Omdat dat uiteindelijk niet doorging, kon de rechter die niet beoordelen. Maar dat het zo niet kan, is wel duidelijk gezegd."

Vervolgstappen

Van Ramshorst zegt nog niet te hebben besloten over eventuele juridische vervolgstappen. Wel laat hij doorschemeren voorlopig niet van plan te zijn zijn aandelen te verkopen. "Ik ben wel tevreden met hoe het met het bedrijf gaat."

Grootaandeelhoudster Esther Vedder zegt niets over het conflict met de investeerder te willen zeggen. "Ik weet niet wat verstandig is, want het ligt natuurlijk allemaal gevoelig."

Lees meer over
Esther VedderVedder & VedderE-commerceWebwinkel