Aandelen te vroeg verkocht

Miljardair Wijnand Pon loopt 170 miljoen euro mis bij verkoop Accell

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPMiljardair Wijnand Pon loopt 170 miljoen euro mis bij verkoop Accell
RTL

Auto-importeur Wijnand Pon zal tandenknarsend kijken naar de voorgenomen verkoop van fietsengigant Accell aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR. Als voormalig grootaandeelhouder van Accell grijpt hij namelijk naast 170 miljoen euro.

Vanochtend maakte KKR de voorgenomen overname van de Nederlandse beursgenoteerde fietsgigant Accell bekend. De Amerikanen hebben maar liefst 58 euro per aandeel voor het bedrijf over. Dat waardeert Accell in totaal op ruim 1,5 miljard euro.

Voormalig grootaandeelhouder

Wijnand Pon, die het grootste deel van zijn vermogen dankt aan de import van auto’s, was tot voor kort een belangrijke grootaandeelhouder van Accell. Als gevolg van een mislukte poging om de fietsenproducent in te lijven, bouwde zijn concern Pon Holdings in 2017 een belang van ruim 20 procent op.

Batavus, Sparta en Babboe overgenomen door investeerder uit de VS
Lees ook

Batavus, Sparta en Babboe overgenomen door investeerder uit de VS

Nadat de overname afketste, bleef Pon zijn ruim 5,3 miljoen aandelen Accel meer dan twee jaar vasthouden. Maar in de herfst van 2020 kondigde het bedrijf aan het belang af te bouwen, omdat het niet meer van strategisch belang was.

Uitverkoop

Pon verkocht de aandelen Accell vervolgens in sneltreinvaart. Begin vorig jaar had hij alles verkocht, tegen zo'n 26 euro per aandeel. Omdat dat al méér was dan Pon er destijds voor betaald had, maakte hij er een aardige winst op. Het hele pakket bracht 140 miljoen euro op, waarvan zo’n 37 miljoen euro winst.

Niet slecht, leek destijds. Achteraf blijkt de verkoop echter dramatisch slecht getimed. Vlak nadat Pon was uitgestapt als grootaandeelhouder begon de koers van Accell explosief te stijgen.

Dramatische timing

Was een aandeel Accell begin vorig jaar nog bijna 26 euro waard, het fietsenfonds sloot het jaar af op 48 euro. Nu is investeerder KKR bereid om 58 euro te betalen.

Als Pon zijn aandelenpakket dus nog ruim een jaar langer had vastgehouden, had hij er geen 140 miljoen euro, maar 310 miljoen euro voor gekregen. De winst op het pakket had dan geen 37 miljoen euro bedragen, maar 207 miljoen euro.

Niet strategisch

Woordvoerder Jacques Geijsen van Pon Holdings wil niet inhoudelijk op het overnamebod van KKR op Accell en de beroerde timing van de verkoop door Pon ingaan.

"Wij hebben het bod op Accell ter kennisgeving aangenomen, maar het heeft geen zin daar verder iets over te zeggen. Destijds hebben wij in een persbericht aangegeven waarom wij die aandelen verkochten. Dat was omdat ze strategisch niet meer van belang waren."

Wijnand Pon: auto's en fietsen

Wijnand Pon is de man achter familiebedrijf Pon Holdings, dat vooral bekend is als auto-importeur. Maar het concern bezit een hele trits aan andere belangen, waaronder ook een grote fietsdivisie. Daaronder hangen onder meer de fietsmerken Gazelle en Cervelo, en een belang in Swapfiets.

Vorig jaar nam Pon het Amerikaanse Dorel Sports over, bekend van de fietsmerken Cannondale en Schwinn. Dankzij die overname werd Pon het grootste fietsbedrijf ter wereld. Het vermogen van Wijnand Pon wordt door zakenblad Quote geschat op 2,2 miljard euro.

Lees meer over
Wijnand PonAccellKKROvernameEffectenbeurs