Meevaller voor minister Kaag

Aandeleninkoop en dividend ABN levert staat 605 miljoen op

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Harold VersteegAandeleninkoop en dividend  ABN levert staat 605 miljoen op
RTL

ABN Amro gaat voor 500 miljoen euro eigen aandelen inkopen. Omdat de bank ook een deel van de aandelen van de staat koopt, levert dit voor de staat een voordeel op van bijna 282 miljoen euro. Verder ontvangt de staat nog eens 323 miljoen euro aan dividend over 2021.

De belastingbetaler heeft toch nog een beetje plezier aan de aandelen die de staat nog heeft in ABN Amro. Over 2021 maakte de bank een winst van ruim 1,2 miljard euro, tegen een verlies van 45 miljoen euro over 2020. De aandeelhouders profiteren mee.

Staatsbank

De staat heeft nog altijd 56,3 procent van de aandelen in ABN Amro zal het belang op peil houden door ook een deel van de aandelen die zij bezit te verkopen. Dat levert 281,5 miljoen euro op.

Als de staat geen aandelen zou verkopen, dan zou het belang in de bank toenemen. Maar de bedoeling is juist om uiteindelijk het belang af te bouwen.

ABN Amro hoeft boze piloten niet te compenseren
Lees ook

ABN Amro hoeft boze piloten niet te compenseren

Winstuitkering

Verder  kan de kersverse minister van Financiën Sigrid Kaag nog eens 322,8 miljoen euro aan dividend over 2021 tegemoet zien. Bij elkaar  levert dat dus 604,3 miljoen euro op.

Dat er weer dividend uitgekeerd zou gaan worden is op zich geen verrassing. De bank maakt winst en keerde over 2020 geen dividend uit. De coronacrisis zou voor banken immers kunnen zorgen voor tegenvallers, bijvoorbeeld als bedrijven of consumenten die geld hadden geleend niet meer konden terugbetalen.

Maar inmiddels ziet de economie er een stuk beter uit. Afgelopen najaar zag de bank zelfs kans om nog een dividend over 2019 uit te keren. Dat leverde de staat eind oktober nog eens bijna 360 miljoen euro op

Nog altijd verlies op redding

De staat en daarmee de belastingbetaler lijdt overigens nog steeds verlies op ABN Amro. De redding kostte destijds in totaal 21,7 miljard euro. Daarin zit niet alleen het bedrag om de bank in 2008 te nationaliseren, maar ook de 8,9 miljard euro die later nog in de bank moest worden gestoken.

In 2015 ging ABN Amro naar de beurs. Later werd nog drie keer een pakket aandelen van de hand gedaan. In totaal leverde dat de staat 8,2 miljard euro op.

De aandelen die de staat nu nog heeft zijn, tegen de slotkoers van gisteren van 15,236 euro, bijna 8,1 miljard euro waard. Ook inclusief het voordeeltje van vandaag maakt de belastingbetaler dus nog steeds verlies op de redding van ABN Amro.

Lees meer over
Robert SwaakABN AMRO