Thuiswerkadvies vervalt

We mogen weer naar kantoor: zo doen deze bedrijven dat

Door RTL Z··Aangepast:
© Getty Images.We mogen weer naar kantoor: zo doen deze bedrijven dat
RTL

Het thuiswerkadvies komt waarschijnlijk snel te vervallen, we mogen weer naar kantoor. Bedrijven gaan daar wisselend mee om, blijkt uit een rondgang. Van een compleet vrije keuze om te werken waar je wilt, tot de verplichting om twee dagen per week naar kantoor te komen.

Carine Veldhuisen.© RTL Z
Carine Veldhuisen.

We hebben ons suf geteamst, sinds maart 2020. Van managers die de hele dag videobellen tot een medewerker die dat hooguit één keer in de week doet. Niet altijd even gezellig, maar het werkte wel, hebben de meeste mensen geconcludeerd.

"Teamsen kan heel nuttig zijn. We hoeven niet voor alles naar kantoor te komen. Maar soms is het fijn om elkaar face to face te zien, dat je niet hoeft te wachten tot een ander stopt met praten, maar dat je gewoon even tussendoor iets kunt zeggen. Ik denk dat we daaraan toe zijn", zegt Carine Veldhuisen, brand manager bij uitzendbureau YouBahn.

Réka Klaasen Bos-Borbola, hr-directeur bij Visma | YouServe (hr-diensten), is het met haar eens. "Ik mis het menselijk contact en het gevoel dat je hebt bij live contact. Maar het is soms wel efficiënter om digitaal te vergaderen en 's ochtends niet die file in te hoeven. Het is niet meer nodig."

Twee dagen per week op kantoor

Het is de bedoeling dat medewerkers bij Visma | You Serve straks twee dagen in de week naar kantoor komen. "De medewerkers moeten er zelf over nadenken. Het is maandag, waar kan ik vandaag de beste bijdrage leveren? Is dat thuis, op kantoor, of misschien kan ik het beste in een café voor een zakelijke afspraak afspreken."

Bij Veldhuisen is dat anders. Bij YouBahn mag het kantoorpersoneel zelf weten waar het werkt. "Je mag permanent thuiswerken of in Spanje in de zon. Met corona hebben we ervaren dat het kan. Maar medewerkers zijn ook welkom op kantoor. We hebben het tijdens corona anders ingericht. Meer op samenwerken en ontmoeten. Zo hebben we een bar, tafelvoetbal en Nintendo."

Willem Bos.© RTL Z
Willem Bos.

Superklein huisje

Het is maatwerk. Wat voor de een werkt, werkt voor de ander totaal niet. "Je zoekt altijd naar de persoonlijke voorkeur van iemand. De een woont in een superklein huisje met drie anderen in Amsterdam en werkt liever op kantoor. En anderen hebben een huis waar je prima kunt thuiswerken", weet Willem Bos, creatief directeur bij sales- en recruitmentbureau Pro Contact.

"Creatieve teams hebben elkaar nodig om tot de beste resultaten te komen. Recruiters werken liever thuis. We zijn wel voor een 40-60-verdeling om de binding met kantoor niet te verliezen."

Borrels

Bos kijkt met name uit naar de sociale bijeenkomsten zoals borrels en feesten. "Veel kan online, maar niet alles. Er werken hier veel jonge mensen die in coronatijd zijn begonnen, die hebben nog geen werkborrel meegemaakt. En dat is wel de plek waar je je collega's beter kunt leren kennen. "

Door twee jaar hoofdzakelijk thuis te werken, zijn we onze levens anders gaan inrichten. De kinderen zijn gewend dat de ouders er vaker zijn, we eten vroeg en gaan nog even sporten. Bos verwacht dat mensen zich weer moeten aanpassen aan het oude stramien.

"Er zijn mensen die in coronatijd van baan gewisseld zijn en veraf wonen. Dat was lang niet erg, maar nu zie je ze schrikken van de verwachte files. Maar ik denk dat het ook wel weer went."

'Kamerplantje'

Werk thuis, ga alleen naar je werk als dat echt nodig is. Het waren woorden die premier Rutte de afgelopen twee jaar bij bijna iedere persconferentie herhaalde. Dinsdag wordt waarschijnlijk iets anders gezegd.

'Ik denk allereerst dat ontzettend veel mensen ernaar uitkijken om minder thuis te werken", zegt Karien van Gennip, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, tegen RTL Nieuws. "Ik in ieder geval zeker, ik was vorig jaar een kamerplantje dat hard water nodig had, ik moest echt de deur uit en mensen zien. Dus ik kan me heel goed voorstellen hoe andere mensen zich voelen."

Lees meer over
ThuiswerkenFilesCoronacrisis in NederlandBeter werkenCoronamaatregelen