Omzet 20 procent hoger

Uitzendgigant Randstad profiteert van krapte arbeidsmarkt

Door RTL Z / ANP··Aangepast:
© ANPUitzendgigant Randstad profiteert van krapte arbeidsmarkt
RTL

Uitzendconcern Randstad heeft het eerste kwartaal van dit jaar volop geprofiteerd van de grote vraag naar mensen. De omzet van het concern steeg met 20 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, tot 6,6 miljard euro. Op eigen kracht werd de omzet met 15 procent opgevoerd.

Vanwege het sterke economische herstel van de coronacrisis is de vraag naar personeel erg groot. Daardoor zijn er personeelstekorten in meerdere sectoren.

Hogere marges

Dat leidt ertoe dat Randstad hogere marges kan aanhouden voor de inhuur van arbeidskrachten. De brutowinst viel met 280 miljoen euro 22 procent hoger uit. Onder de streep bleef 209 miljoen euro over. Dat was een jaar eerder 153 miljoen.

Geen diploma of ervaring? In de huidige arbeidsmarkt kun je tóch aan de slag
Lees ook

Geen diploma of ervaring? In de huidige arbeidsmarkt kun je tóch aan de slag

In een toelichting op de resultaten over het eerste kwartaal spreekt Randstad-topman Sander van 't Noordende van een sterke start van het jaar. Hij erkent dat het voor bedrijven steeds lastiger wordt om geschikt personeel te vinden. De trend van de eerste maanden van dit jaar zet zich ook door in het tweede kwartaal.

Zoektocht naar talent

Het lukt het bedrijf ook goed hogere kosten te kunnen doorberekenen aan klanten. De grootste uitdaging bij klanten van Randstad is volgens de topman vooral de zoektocht naar talent. Met name in de IT en bij bedrijven in de e-commerce is de vraag naar arbeidskrachten groot.

Van 't Noordende is verder blij dat de groei in alle markten plaatsvindt. In Europa is met name in Italië en Spanje sprake van een sterk herstel uit de crisis met omzetten die circa een kwart hoger uitvielen. In Nederland zette Randstad 13 procent meer omzet in de boeken. De winstmarge in Nederland nam licht toe.

Groei in alle markten

In Noord-Amerika, waar Randstad het merendeel van zijn omzet behaalt, zette het concern 13 procent meer om. In de VS ging het om 11 procent meer omzet. De opbrengsten in Canada stegen met 28 procent.

Beleggers wisten vanochtend niet goed wat zij met de kwartaalcijfers aan moesten. Op de beurs was het aandeel Randstad in de vroege ochtendhandel een uitblinker, met een koerswinst van 3 procent. Daarna zakte het fonds echter weg, tot een dieptepunt van min 3,1 procent om 11.15 uur. Rond het middaguur stond er weer een (minimaal) plusje op de borden.

Topvrouw Dominique Hermans van Randstad Nederland© ANP
Topvrouw Dominique Hermans van Randstad Nederland

Randstad-topvrouw: 'potentieel benutten'

"Op dit moment staan er meer dan 400.000 vacatures open in Nederland", zei directeur Dominique Hermans van Randstad Nederland vanochtend in de uitzending van RTL Z.

"Dat is een record, dat is echt nog nooit gebeurd. Er zijn dus heel veel mogelijkheden voor mensen om te werken. En we hebben op dit moment niet eens zo veel mensen die werk zoeken. Dus er is een enorme krapte en het wordt steeds moeilijker voor bedrijven om mensen te vinden."

Krapte houdt aan

Hermans benadrukt dat er op dit moment geen enkele sector is zonder krapte. Ook denkt zij dat de schaarste aan personeel voorlopig nog aanhoudt. “Ik verwacht dat omdat dit geen nieuw fenomeen is. Vlak voor de pandemie zagen wij ook al een enorme schaarste in een aantal sectoren. Na corona is dat alleen maar erger geworden. Dat oplossen met elkaar gaat zeker wel een tijd duren."

Een deel van die oplossing kan volgens de topvrouw van Randstad Nederland arbeidsmigratie zijn. De Europese Commissie werkt aan een voorstel dat arbeidsmigratie uit bijvoorbeeld Noord-Afrika makkelijker moet maken. "Daar moet je zeker ook naar kijken. Maar daarnaast is er ook nog een onderbenut en onbenut potentieel in Nederland."

Potentieel benutten

Dat potentieel kan worden benut als werkenden meer uren gaan werken, en niet-werkenden aan de slag gaan. Hermans wijst daarbij wel op een 'mismatch' op de arbeidsmarkt. "Als er straks meer mensen beschikbaar zijn, zijn dat nog niet noodzakelijk de juiste mensen om vacatures in sectoren zoals techniek en it te vervullen."

De oplossing daarvoor is volgens Hermans trainen en opleiding. "Daarvoor is het noodzakelijk om met verschillende private en publieke partijen op de arbeidsmarkt samen te werken, zodat we de arbeidsmarkt in goede banen kunnen leiden."

Lees meer over
RandstadArbeidsmarktWerkgelegenheidEffectenbeurs