Koersval PostNL na winstwaarschuwing en uitblijven nieuws België
Op de Amsterdamse effectenbeurs hebben beleggers het aandeel PostNL afgestraft nadat het postbedrijf een winstwaarschuwing gaf. Het aandeel verloor vanochtend ruim 13 procent aan waarde. Topvrouw Herna Verhagen zegt zich niet te herkennen in de berichten over misstanden in België.
Tijdens de coronacrisis wist PostNL te profiteren van een stijging van verzendingen, maar nu de winkels weer open zijn en de overheid geen vaccinatie-uitnodigingen meer hoef te versturen, ziet het postbedrijf de omzet terugvallen.
Daarnaast merkt PostNL dat er sinds de oorlog in Oekraïne sprake is van druk op de pakketvolumes en hoger dan verwachte brandstof- en loonkosten. De omzet in het eerste kwartaal daalden met 16 procent naar 806 miljoen euro. De nettowinst daalde met 88 procent tot 16 miljoen euro.
Winstwaarschuwing
Ook de vooruitzichten zijn beroerd. Volgens topvrouw Verhagen wordt heel 2022 een 'uitdagender jaar dan eerder voorzien'. PostNL verlaagt zijn winstprognose daarom naar 170 miljoen tot 210 miljoen euro. Eerder rekende het bedrijf op een winst tussen de 210 miljoen en 240 miljoen voor aftrek van onder meer belastingen.
Op de Amsterdamse effectenbeurs werd PostNL keihard geraakt door de winstwaarschuwing. Het aandeel tikte na drie kwartier handel een voorlopig dieptepunt aan op 2,66 euro, ofwel een verlies van 13,6 procent. Om 11 uur bedroeg het verlies 11 procent.
Misstanden in België
Verhagen kon niets nieuws zeggen over de vermeende misstanden bij de Belgische tak van het bedrijf. Er zou daar onder meer te jong personeel worden ingezet. De directie van de Belgische dochter zat vast op verdenking van leidinggeven aan een criminele organisatie.
"Dat raakt mij heel erg diep, en het raakt de mensen van PostNL heel erg diep", zei topvrouw Verhagen vanochtend in de uitzending van RTL Z. "Wij herkennen ons niet in deze beschuldigingen. We voeren al lange tijd een honderd procentscontrole uit, waarbij we elke dag iedereen controleren. Daarbij zien wij in minder dan een half procent van de gevallen dat iets niet goed is."
Daarbij gaat het volgens Verhagen bovendien niet om inzetten van te jong personeel, maar om gevallen waarbij medewerkers 'hun identificatiekaart zijn vergeten, of geen kopie van hun paspoort in hun bus hebben', bijvoorbeeld. "Dat is dus ook waarom het ons heel erg raakt, we herkennen ons er niet in."